2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nagy-Britannia lemondta, az észtek átveszik

,

2016. július 20., szerda 19:18, frissítve: szerda 19:20

Észtország veszi át az uniós elnökséget jövőre Nagy-Britanniától. A brit kormány délelőtt közölte, hogy lemondják az elnökséget, hogy ehelyett a kilépési tárgyalásokra tudjanak koncentrálni. Észtország 2018 első félévében következett volna, ehelyett előrejön az elnökségük 2017 második felére. A brit elnökség átvételére egyébként a magyar kormány is bejelentkezett..

Showműsorba torkollott az új brit külügyminiszter, Boris Johnson első londoni sajtótájékoztatója. Az extravagáns politikus előbb látványosan zavarba jött, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter méltatta őt.

-Hú, ne is folytasd, ez nagyszerű, köszönöm.
-Ezt úgy hívják, hogy diplomácia, Boris!
-Húha, hát ez fantasztikus. Minden rendben, nagyon köszönöm, John!

A szabadszájú brit politikust az amerikai újságírók is megpróbálták zavarba hozni azzal, hogy felemlegették botránykeltő kijelentéseit. 2007-ben például egy elmegyógyintézet festett szőke, szadista ápolónőjéhez hasonlította Hillary Clintont, aki azóta a Demokrata Párt elnökjelöltje lett.

„Szörnyen sok időt tölthetnénk azzal, hogy végigmegyünk mindazon, amit az elmúlt több mint 30 évben írtam, és amelyeket kiragadtak a szövegösszefüggésből, de szerintem most a komoly témákkal kellene foglalkoznunk” – mondta Boris Jonhson brit külügyér.

John Kerry mindenesetre biztosította Johnsont, hogy Washington tiszteletben tartja az uniós kilépéséről szóló brit döntést, és az nem veszélyezteti az amerikai-brit szövetséget.

Látványosra sikeredett az új kormányfő, Theresa May első miniszterelnöki kérdések órája is a parlamentben. A konzervatív pártvezér gátlástalan főnökhöz hasonlította a Munkáspárt főnökét, Jermy Corbynt, majd színészi képességeit megcsillogtatva utalt arra, hogy Corbyn kapaszkodik a pártelnöki székbe.

A brit kormány egyúttal bejelentette: lemondja az EU soros elnöki tisztségét, amit jövő júliustól kellett volna betöltenie. London szerint nincs idejük erre, inkább a kilépési tárgyalásokra koncentrálnak.

„A Brexit Brexitet jelent, és ezt sikerre fogjuk vinni. Egy olyan egyezséget kell elérnünk, amely figyelembe veszi, hogy a brit emberek mit szeretnének a szabad mozgással kapcsolatban, és a lehető legjobb megállapodást szeretnénk megkötni a kereskedelemben és a szolgáltatásokban is” – közölte Theresa May.

A brit kormány év vége előtt nem akarja elindítani a kilépési folyamatot. Előbb ugyanis közös stratégiát dolgoz ki a tárgyalásokra a gazdasági szektorok és a Nagy-Britanniát alkotó nemzetek bevonásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!