2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Milliókért adott tanácsokat Matolcsy rokona

,

2016. június 30., csütörtök 16:37, frissítve: hétfő 13:16

Matolcsy György jegybankelnök rokona is több millió forintot kapott a külügyminisztérium felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőháztól – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsokat a kereskedőháznak, negyedévente csaknem egymillió forintért. A Magyar Nemzet szerint a külügyi tárcánál igyekeznek eltitkolni az állami vállalat üzemeltetésének részleteit, amit eredetileg a magyar vállalkozások külföldi piacra léptetéséért hoztak létre. A külügyminiszter úgy véli, nem sértettek törvényt.

„Most már a nemzeti kereskedőház is beállt a fideszes rokonok, haverok, barátok, csókosok zsebei kitömésének bizniszébe” – így foglalta össze a Demokratikus Koalíció képviselője, Kerék-Bárczy Szabolcs a Magyar Nemzet mai számában megjelent információkat. A lap úgy tudja: a külügyminisztérium felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki kormánypártközeli embereknek.

„Nem volt elég, azt látjuk, hogy EU-s pénzeket lopott el a magyar kormány. Nem volt elég a trafik-, a föld- vagy a kaszinómutyi és az MNB-nek a 260 milliárd forintja sem, amit szintén nem a magyar gazdaságra költ a kormány, hanem még ezen állami cégen keresztül is Matolcsy-rokonok és fideszes pártkatonák gyarapodnak” – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja.

A leginkább tanácsadói vagy ügynöki tevékenységért járó kifizetések kedvezményezettjei között van Matolcsy György jegybankelnök egyik rokona, Giró-Szász András volt kormányszóvivő egyik bizalmasa, de az egykori fideszes országgyűlési képviselő, Lengyel Zoltán is. A 2009-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztettre ítélt Lengyel állítólag az idén január óta havi 800 ezret kap a kereskedőháztól.

A korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozó Hajdu Petra pedig ennél is többet, havi egymilliót kap. A külügyminiszter vitatja, hogy a pártpolitikai kapcsolatokkal rendelkező emberek megbízása összeférhetetlenséget jelentene.

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: őt is érdekli a téma, ezért hamarosan tájékoztatást kér a kereskedőháztól, amely egyébként a tavalyi kiemelkedő export- és külkereskedelmitöbblet-adatokkal magyarázza a kifizetések jogosságát. Közleményében azt írta, a szakértők szakmai tapasztalata és nemzetközi kapcsolatrendszere elengedhetetlenül szükséges.

„Hogy kiket alkalmaznak az intézmények, annak egyedül törvényességi határa van, én nem tudok arról, hogy bármilyen jogszabály tiltaná ezeknek a hölgyeknek és uraknak a foglalkoztatását. Ha közvetlen főnökeik elégedettek azzal, ahogy dolgoznak, akkor nekem nem lehet kifogásom. Márpedig én egyet tudok, a magyar külgazdaság minden rekordot megdöntött az előző esztendőben. Ebben nyilvánvalóan minden intézménynek és minden embernek a munkája benne van. És én nem leszek hajlandó bármilyen cégvezetőmet arra kérni, hogy rúgjon ki valakit azért, mert korábban képviselő volt, vagy azért, mert éppen rokona a jegybankelnöknek” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A nemzeti kereskedőház működését először az LMP kifogásolta a parlamentben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!