2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Migránsok százai rekedtek a Keletinél

2015. szeptember 1., kedd 21:17, frissítve: szerda 07:10

Több mint 24 órája vár több száz menekült arra a Keleti pályaudvarnál, hogy felszállhasson az egyik Németországba tartó szerelvényre. Ezt azonban ma már csak azoknak engedték meg, akik érvényes úti okmányokkal rendelkeztek, holott hétfőn még azt ígérték, hogy akinek van jegye, az ma továbbutazhat. Sokan több tízezerért váltottak menetjegyet.

Tömegek próbáltak feljutni a Németországba tartó vonatokra hétfőn este, több száz embernek azonban ez nem sikerült. Őket az önkéntes segítők és a rendőrök próbálták visszaterelni a tranzitzónákba, azt mondták nekik, másnap felhasználhatják jegyeiket.

Ennek ellenére kedden már egy migránst sem engedtek felszállni a vonatokra, a pályaudvart egy órára be is zárták, mindezekről csak magyar nyelven tájékoztatták az ott lévőket. Mivel ezt a legtöbben nem értették, végül a rendőröknek kellett kiszorítani a migránsokat az épületből. Az egyenruhásoknál könnygáz is volt, ezt azonban nem használták. A zárlat okáról a magyar utasokat sem tájékoztatták.

A pályaudvart egy óra múlva újra kinyitották, a Németországba tartó vonat azonban menekültek nélkül indult el, és ezt követően már csak az érvényes úti okmányokkal rendelkezőket engedték be az épületbe, a menekültek hiába váltottak több tízezer forintért jegyeket. „A MÁV részéről annyit kívánok elmondani, hogy több jegyet adott ki, mint amennyi ülő- és állóhely van. Amikor elfogyott a napijegy meg a következő napra a jegy, akkor 15 napos jegyet adott ki, amiről elfelejtette tájékoztatni a menekülteket, hogy amennyiben nem tudnak elutazni, akkor csak 20 ezer forintért tudják megtéríteni ezeket az összegeket. Van olyan család, amely itt, az egyik ismert zálogházban az összes aranyát eladta, hogy meg tudja venni Németországba a jegyet, és ma közölték vele, hogy 20 ezer forintot kap vissza abban az esetben, ha rendelkezik Magyarországon bejelentett lakcímmel, valamint rendelkezik Magyarországon folyószámlával” – mondta a Migration Aid egyik önkéntese.



Azt, hogy hétfőn az uniós joggal ellentétesen felengedték a migránsokat a vonatokra, kormánypárti politikusok azzal indokolták, hogy Németország úgy nyilatkozott: befogadja a menekülteket. „Magyarországnak az a kötelezettsége, hogy biztosítsa azt, hogy mindenki, aki el akarja hagyni az országot, rendelkezzen a szükséges dokumentumokkal, amennyiben konkrét tudomás van arról, hogy az illető el akarja hagyni az országot.” Magyar Levente szerint a kormány ura a helyzetnek. „Óráról órára még egyszer emberfeletti erőfeszítéseket tesznek az illetékes szervek, hogy a helyzetet uralják. Azt gondolom, hogy néha lehetnek kaotikus helyzetek adott pillanatban, de összességében a kormány teljes egészében ellenőrzi a magyarországi migrációs helyzetet, tehát nincsenek elszabadult indulatok” – fogalmazott a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

A Keleti pályaudvar előtt még kora este is több százan várakoztak tanácstalanul, tájékoztatás nélkül. A  tömeg a közlekedésben is fennakadásokat okozott.

Ülősztrájkba kezdtek

Több száz menekült volt 21 órakor is a Keleti pályaudvarnál, ahol ülősztrájkba kezdtek és addig nem akarnak elmozdulni, amíg nem szállhatnak fel a Németországi vonatokra. Tegnap 720 menekült hagyta el vonattal az országot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!