2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Menekülttábor: útlezárás lesz, ha nem állapodnak meg

2015. augusztus 5., szerda 12:05, frissítve: szerda 13:36

Útlezárást terveznek a sormásiak, ha a falu vezetése és az odalátogató belügyi államtitkár nem állapodik meg a településre tervezett menekülttáborról.

Félórát késett a Belügyminisztérium államtitkára a tervezett menekülttáborról szóló sormási egyeztetésről. A helyiek pénteken félpályás útlezárásra készülnek, ha a zalai falu vezetése és a kormány képviselője nem tud megegyezni a település határába épülő befogadóhelyről. Az önkormányzat hétfőn közgyűlésen döntött úgy, hogy nem akarnak konténervárost és menekülteket. Egy válságstáb is alakult – ők helyezték kilátásba a pénteki tiltakozó akciót.

A polgármesterrel és jegyzővel folytatott megbeszélést megelőzően Pogácsás Tibor a Hír TV-nek azt mondta, megpróbálja meggyőzni a sormásiakat arra vonatkozóan, hogy szükséges ennek a menekülttábornak a felállítása. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy konténer- vagy sátortábort terveznek-e, kitérő választ adott, csupán annyit erősített meg, hogy ez egy ideiglenes tábornak készül, arról viszont nem kívánt nyilatkozni, hány ember befogadására lenne alkalmas. Az államtitkár a Hír TV kérdésére cáfolta, hogy a bádogvárosokba költöztetnék az Ausztriából visszatelepítésre váró migránsokat.

A szóban forgó 10 hektáros földrész, amelyre a befogadóállomást felhúznák, állami kezelésben van, de ettől függetlenül az önkormányzat közigazgatási területe. Sokan arra panaszkodnak az újságíróknak, hogy féltik a gyermekeiket a bevándorlóktól.

Mégsem kezdődött meg a konténertábor építése

Martonfán vasárnap este óta piknikezéssel tiltakoznak a helyiek a kijelölt állami területen. Ez a másik dunántúli település, amelyet megjelölt a kormány a menekültek ideiglenes állomásaként. A településen egyébként mégsem kezdődött meg a konténertábor építése ma reggel, pedig a helyieket ezzel riogatták. Az ezerfős befogadóállomást rendőrök őrzik majd, de szabad lesz a kijárás. Úgy tudjuk, hogy az ideiglenes bádogvárost az ősz közepéig építik meg, a területet pedig közművesítik. Egy martonfai lakos a Hír TV-nek azt panaszolta: hosszú ideje árult házára szombaton érkezett volna szerződéskötésre egy vevő, de a tervezett menekülttábor hallatán visszalépett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!