2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Mától a legmagasabb hőségriasztás van érvényben

,

2015. július 4., szombat 08:10, frissítve: szombat 15:24

Első- és másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész Dunántúlra, az ország középső részére és a fővárosra is a várható meleg miatt. Az országos tiszti főorvos mától a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el. A következő napokban ugyanis 40 fokos hőség is jöhet, a napi középhőmérséklet pedig 27 fok körül lesz. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a maximum akár a 7,7-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. A hőségnek szerda este egy hidegfront vethet véget.

Napról napra melegebb lesz, az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombattól szerda éjfélig. „Szombaton is már 30-34 fokra készülhetünk, ezt követően tovább fokozódik a kánikula, vasárnap több helyen is 35 fok várható az ország területén. Hétfőn és kedden pedig meghatározóvá válik a 33-38 fok közötti legmagasabb nappali hőmérséklet. Szerdán, amikor tetőzik a hőség, egy hidegfront előtt, akkor közel 40 fokot is mérhetünk, főként az alföldi területeken” – mondta Cséki Gergő meteorológus.

A kánikula elsősorban a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőket, az időseket és a kisgyermekeket viselheti meg, de az egészséges felnőtt szervezet számára is megterhelő lehet. „Már most érezzük a kánikula hatását, körülbelül 10 százalékkal több rosszulléthez riasztanak minket, különösen a nagyvárosokban. Nem árt az óvatosság, gondoskodjunk a folyadékpótlásról, vigyázzunk nagyon a kisgyermekekre, és érdemes felhívni a figyelmet a balesetveszélyre is, hiszen a nagy melegben a reakcióidő nő és ezzel párhuzamosan a féktávolság is” – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A hőségriadó miatt nincs kamionstop a hétvégén, tilos a tűzgyújtás és tovább tartanak nyitva egyes budapesti fürdők. Számos helyen pedig vizet osztanak az országban. A MÁV emellett pluszjáratokat is indít, hisz csak egy átlagos hétvégén 200 ezren utaznak a Balatonra. „Hogyha kánikula van, illetve kánikula közeli nap, akkor az utasforgalom 30 százalékkal nő. Ezeknek az adatoknak a fényében erre a kánikulai hétvégére úgy készülünk, hogy megerősítjük a vonatainkat, ez azt jelenti, hogy például Kőbánya-Kispestről Gárdonyba tripla egységű Flirt közlekedik majd, illetve az északi partra közlekedő Katica vonatok szintén tripla egységgel közlekednek, valamint a déli parti sebesvonatokba és a Tapolcáig közlekedő Kék Hullám vonatba is plusz 2-3 kocsi kerül” – mondta Lőcsi Virág, a MÁV Zrt. szóvivője.


A szakemberek azt javasolják, a forróság idején aki teheti, kerülje a közvetlen, direkt napfényt – mert akár 15 perc is elég lehet a leégéshez. A fürdőzőknek pedig azt ajánlják, hogy védekezzenek az erős UV-sugárzás ellen.

Párakapukkal hűtenek

Pécs több pontján állított fel párakapukat a város vízszolgáltató cége, a főtéren pedig hűtött vizet osztanak a turistáknak. A kapuk ivóvízzel működnek, így biztonságos és egészséges felfrissülést nyújtanak. A frissítő pont várhatóan szerdáig üzemel. A szomjúság enyhítésére, a felhevült test lehűtésére pedig a Baranya megyei város számos pontján működő, az ivóvízhálózatra kötött huszonnyolc ivókút ad lehetőséget. A vasútállomás pénztárainál a MÁV oszt ásványvizet az utazóknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!