2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Már nem bírják – nemzetközi segítséget kérnek

2015. augusztus 18., kedd 12:10, frissítve: szerda 11:02

A nemzetközi szervezetek segítségét kéri Görögország a Törökországból érkező menekültáradat miatt. A legtöbb migráns a turisták között is népszerű Bodrumban várja, hogy átjusson a görög partokra. Idén már mintegy negyedmillió bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük minden második a görög szigeteken szállt partra.

Több száz ember várakozott Bodrum tengerpartján, miután csónakjuk felborult az Égei-tengeren. A helyiek már hozzászoktak a látványhoz: migránsok tömegei érkeznek folyamatosan Törökországba, hogy Görögországon, a Balkánon és Magyarországon keresztül Nyugat- vagy Észak-Európába távozzanak. „Idejönnek, aztán továbbmennek Görögországba. Éjjelente indulnak útnak a tengeren, és következő reggel már jönnek az újak. Ezek az emberek nagyon nehéz körülmények között élnek, kétségbeesettek. A hatóságok pedig nagyon hanyagok, nem készülnek fel rájuk, és ez nagy probléma” – mondta egy török boltos.

A menekültek egy része Szíriából érkezett, ahol már négy éve polgárháború dúl. „Szíriában nagyon rossz a helyzet, embertelenek a körülmények, ezért mindenki elment, és mindenki Európa irányába tart, hogy jobb élete legyen” – mondta egy menekült.

Egyre több a bevándorló a görögországi Kos szigetén is. Sokan az utcákon táboroztak le, sátrakban alszanak, vagy használaton kívüli épületekben kerestek menedéket. Arra várnak, hogy regisztrálják őket, és folytathassák az útjukat délnyugatra. „Semmi mást nem akarok, csak emberséget. Szeretnék úgy élni, mint egy ember, mint bárki más, szabadságban. A szabadságot keresem, szeretem a szabadságot, de nem szeretem az Iszlám Államot. Szíriában korábban szabadság volt, most viszont háború és öldöklés van” mondta egy szíriai férfi.

Hivatalos adatok szerin idén már több mint 120 ezer bevándorló érkezett csak Görögországba. A helyi hatóságok alig tudják kezelni a hatalmas tömeget, amely egyre többször keveredik összetűzésekbe a hatóságokkal. A helyi vezetők ezért a nemzetközi közösségtől, elsősorban az EU-tól kértek segítséget a bevándorlóhullám kezelésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!