2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Lehet terrorizmus is, de még nem tudjuk biztosan”

,

2015. december 3., csütörtök 16:00, frissítve: csütörtök 21:17

Idén járt Szaúd-Arábiában a kaliforniai ámokfutás elkövetője és feleséget is hozott magának a sivatagi királyságból, vele együtt követte el a szerdai mészárlást. San Bernardinóban tizennégy ember halt meg egy egészségügyi központban, és tizenheten megsérültek. Az elkövető a központ munkatársa volt, valószínűleg munkahelyi vita volt az indíték, de a rendőrség a terrorcselekményt sem zárja ki. Az elkövetőket a rendőrök egy autós üldözés után lelőtték.

Tizennégy ember vesztette életét, és tizenheten sebesültek meg a mészárlásban a fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézmény konferencia-központjában, amelyet sajtójelentések szerint az amerikai egészségügyi minisztérium bérelt ki.

„Amikor a rendőrök megérkeztek a helyszínre, a szokásos protokoll szerint viselkedtek, amelyre kiképezték őket. Azonnal behatoltak az épületbe, és a gyanúsítottakat keresték. Akkor még az épületben lehettek a gyanúsítottak. Ez nagy épület, több száz ember dolgozik ott, és nagyon sok időbe telt átfésülni. Még mindig vannak bent embereink, akik vizsgálják az épületet. Amire támaszkodni tudunk, az az információ, hogy a gyanúsítottak elmenekültek egy sötét színű terepjáróval” – mondta Jarrod Burguan, a a dél-kaliforniai város rendőrségének vezetője.

Szemtanúk szerint az elkövetők maszkot és golyóálló mellényt viseltek. „A feleségem látta az ablakból. Egy nagy testű férfi volt ott jókora fegyverrel. Azt mondta nekem a nejem, hogy maszk is volt a férfin, és valami a mellkasán, talán egy golyóálló mellény vagy valami hasonló” – mondta az egyik tanú.

A rendőrség hajszát kezdett a gyanúsítottak után. A rendőrök egy golyó lyuggatta terepjárót próbáltak meg megállásra kényszeríteni, amikor lövések dördültek el. Az összecsapásban az autóban ülő férfi és nő életét vesztette. A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik gyanúsítottat is, de az ő bűnössége még nincs bizonyítva. Az összecsapásban egy rendőr is megsebesült.

„Tudom, hogy az egyik nagy kérdés, amely folyamatosan felmerül, az, hogy ez terrorizmus-e. Még mindig azt kell mondjam, hogy nem tudjuk biztosan. Persze felmerül ez is lehetőségként, és ekképpen alakítjuk is a nyomozásunkat. Lehet terrorizmus is, még nem tudjuk biztosan” – mondta David Bowdich, az FBI igazgatóhelyettese.

A lövöldözés helyszínét bombaszakértők vizsgálták át, és a hatóságok az egyik elkövetőt is megnevezték. Syed Raheel Farook amerikai állampolgár, és állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is.

„Nem tudom elmondani, hogy mennyire szomorú vagyok amiatt, ami ma történt. Részvétem azok hozzátartozóinak, akik életüket veszítették. Gyors gyógyulást kívánok a sérülteknek. Csak ennyit tudok mondani, remélem, hogy ezt mindenki megérti, és remélem azt is, hogy mindenki gyorsan felgyógyul majd – mondta az egyik gyanúsított sógora. – Egy hete beszéltem vele. Nem kommentálhatom az ügyet, a nyomozás zajlik. Ötletem sincs, miért tehette. Miért tenne ilyesmit? Egyáltalán nem tudom, sokkos állapotban vagyok.”

A rendőrség a tömeggyilkosság indítékait még vizsgálja. Megszólalt az ügyben az amerikai elnök is. Barack Obama a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten a lőfegyverhez jutásra vonatkozó törvények szigorítását sürgette. Egyebek között a vásárlók ellenőrzésére hívott fel a tömegmészárlások megállítása érdekében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!