2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Lázár nyugtalan a Habony-ügy miatt

2016. február 18., csütörtök 16:32, frissítve: péntek 09:23

Baán László fegyelmit kapott a humántárca vezetőjétől, mert ingyen biztosította a Szépművészeti Múzeumot Habony Árpád lakodalmára. Ezt Lázár János mondta, Balog Zoltán viszont nem beszélt erről sajtótájékoztatóján. Az intézmény kibérlése másnak nemrég 1,5 millió forintba került.

Baán László egy szerdai rádióinterjúban ismerte el, hogy ingyen adta oda a Szépművészeti Múzeumot Habony Árpádnak lagzijára még 2007-ben. „Gyakran vannak olyan események, amikor a meghívotti kör a fontos. Nem kérünk térítést, és természetesen nem állunk semmilyen költséget. Nekünk készpénzkiadásunk, de bevételünk sincsen amikor a meghívotti kör a fontos, tehát olyan támogatást jelenthet az intézmény körül, amely hosszú távon az intézmény érdekeit szolgálja” – fogalmazott a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Miniszterelnökség vezetője nyugtalanítónak nevezte a főigazgató magyarázatát. „Nagyon súlyosan téved, amikor azt gondolja, hogy a Szépművészeti Múzeum boldogulása, jövője és fejlesztése bármilyen fejesnek vagy politikusnak a hozzáállásán múlna. Ez súlyos tévedés” – szögezte le Lázár János.

Bár Lázár szerint Balog Zoltán írásban figyelmeztette az igazgatót, a szakminiszter a Hír TV kérdésére nem beszélt megrovásról, csak annyit mondott, hogy nem hallotta az interjút.

– Ha fontos embereknek biztosít ilyen lehetőséget, akkor előre tud jutni a múzeum. Ez helytálló megállapítás Baán Lászlótól?
– Én most nem azért vagyok itt, hogy az általam egyébként nem ismert nyilatkozatról nyilatkozatot tegyek, úgyhogy engedje meg, hogy a saját nevemben beszéljek.

Az Együtt alelnöke csütörtökön a menyasszonyával érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumába. A lagzijukhoz szerettek volna kérni egy impozáns középületet. Ha pedig nem kaphatnak, akkor azt kéri Balog Zoltántól, mondja el azt, hogy „Baán korrupt volt, és nem adható oda ingyen bárkinek egy állami épület”, és szólítsa fel a lemondásra.

A DK feljelenti a főigazgatót. „Felháborító az, hogy a miniszterelnök ingyenélő tanácsadója egy forintot sem fizetett a Szépművészetiben tartott esküvője után. A DK tehát büntetőfeljelentést tesz Baán László múzeumigazgató ellen hűtlen kezelés miatt, továbbá írásbeli kérdéssel fordul Balog Zoltán emberminiszterhez” – mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja.

Az esküvő idején éppen a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő.

A Jobbik álláspontja szerint az elmúlt huszonöt évben olyan társadalom épült fel, amelyben a politikai elit bármit megengedhet magának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!