2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lázár nemzetközi lejárató kampányra számít

2016. július 14., csütörtök 15:16, frissítve: csütörtök 18:42

Rágalomnak nevezte a Miniszterelnökség vezetője, hogy a magyar rendőrök és katonák verik a Szerbia felől érkező határsértőket. A túlkapásokról nemzetközi szervezeteknek panaszkodtak migránsok.

A kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az utóbbi időszakban 500 migránst állítottak meg a szerb–magyar határon, szerinte a hatóságok szakszerűen jártak el velük szemben, tájékoztatták őket, hogyan terjeszthetik elő a menedékkérelmüket. Lázár János arra számít, hogy nemzetközi lejárató kampány indul Magyarországgal szemben a migránsokkal való bánásmód miatt.

„Szemenszedett hazugság és rágalom, hogy a rendőrök bárkit is megvertek volna azok közül, akiket a nyolc kilométeres zónában föltartoztattak, a határon megállítottak, vagy akár a nyolc kilométeres zónán túl befogadási központba irányítottak. A rendőrség lépéseit, a cselekményeket különböző eszközök dokumentálják, videóra veszik, és ezeken minden intézkedés követhető. A rendőrök és a katonák teljesítménye kimagasló, intézkedésük szakszerű. A kormánynak az a kötelessége, hogy teljes mellszélességgel kiálljon a rendőrség és a katonaság mellett bármilyen nemzetközi szervezet próbálja is az intézkedések jogszerűségét vagy szakszerűségét megkérdőjelezni” – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter.

Pintér Sándor nem tud arról, hogy a magyar rendőrök menekülteket bántalmaznának. Ezt a belügyminiszter nyilatkozta a Hír Televíziónak Röszkén, ahol az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről egyeztetett Simicskó Istvánnal, a honvédelmi tárca vezetőjével és osztrák miniszterekkel.

„Nekünk olyan információnk jelen pillanatig nincs, hogy bármilyen szabálysértés történt volna. Akár szakmai, akár jogi szabálysértés a magyar rendőrök részéről. De hangsúlyozom még egyszer, ha valakinek több információja van, szívesen veszem, kérem, tájékoztasson róla” – fogalmazott a belügyminiszter.

Volt panasz, de nem találták megalapozottnak

Elismerte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy nyolc migráns is panaszt tett bántalmazás miatt a rendőrökkel szemben. Kontrát Károly azt mondta: valamennyi esetet kivizsgálták és megalapozatlannak találták. Július elsejétől a határ nyolc kilométeres körzetében elfogott migránsokat visszakísérik a kerítéshez. A menekültek minden esetben ellenszegülés nélkül, önként tettek eleget a rendőri felszólításnak. A kormánypárti politikus szerint a jogvédő szervezetek a kényszer-betelepítés elleni októberi népszavazás miatt támadják az országot.    

„17 790 illegális bevándorlóval szemben történt intézkedés, és négy esetben nyolc illegális migráns tett panaszt bántalmazás gyanújával. Szeretném elmondani, hogy a parancsnoki vizsgálat egyetlen esetben sem találta ezeket megalapozottnak, és a panaszokat az elfogultság kizárása érdekében továbbította az illetékes nyomozó ügyészséghez” – fejtette ki Kontrát Károly.

Mint arról korábban beszámoltunk, a röszkei határátkelőnél ülésezik hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága – az ülést a testület fideszes elnöke kezdeményezte. A kihelyezett tanácskozáson a határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni. Bővebben >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!