2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Jól keresnek az orvosok, ha megállás nélkül dolgoznak”

2015. december 18., péntek 20:57, frissítve: szombat 10:37

Jól keresnek az orvosok, ha megállás nélkül dolgoznak – ezt mondta az egyik budapesti kórház főigazgatója. Néhány hete Rétvári Bence, tegnap pedig Lázár János is azt állította, hogy államtitkári fizetése van az orvosoknak. Csak decemberben a szakemberek egyharmada állt fel az alacsony bérek és a nagyszámú túlóra miatt a Szent Imre Kórházban, egy másik intézményben pedig 13 ápoló mondott fel hasonló okokra panaszkodva.

Egy szakorvos négy orvos és több mint 20 ápoló dolgozik a budapesti VI. számú  krónikus belgyógyászaton. Az osztályon súlyos sztrókos, illetve agyműtéten átesett betegeket látnak el. „Szerencsére most vagyunk annyian, és elég sok fiatal orvos is vállalt plusz ügyeletet, úgyhogy most kevesebbet is kell ügyelni ezen az osztályon, mint az előírt maximális” – mondta Havas Szófia osztályvezető főorvos. Havas Szófia szerint ez azonban csak átmeneti állapot. Ahogy más intézményekben, itt is arra készülnek, hogy a fiatal orvosok külföldre mehetnek.

A Szent Imre Kórházban csak decemberben az orvosok háromnegyede mondott fel, a Szent István Kórházból 13 ápoló távozott. A fizetést kevésnek a munkát pedig aránytalanul soknak tartották. „A Szent Imre Kórház egy kiemelt kórház Magyarországon, amelyik kiemelt bért is fizetett az orvosoknak, és fizet továbbra is, és éppen ezért folyamatosak a műtétek is” – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence.

Néhány hete Rétvári Bence, a héten pedig a kancelláriaminiszter érvelt amellett, hogy jól megvannak fizetve a magyar orvosok. Azt hangoztatták: a Szent Imrében az aneszteziológusok annyit is megkereshetnek, amennyi egy államtitkár bére.

A Pécsi Tudományegyetem igazgatója szerint sokkal inkább az alacsony fizetés a jellemző a kórházakban. „A rezidenseket most segíti egy program, amit az egészségügyi kormányzat néhány éve indított, illetve most  a központi rezidensrendszer is újraéledt, és segíti a fiatalokat. Hát ők valahol olyan nettó 200 körül kezdenek” – nyilatkozta Bogner Péter, a Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinika igazgatója.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója szerint aki jól akar keresni, annak a szabadidejéről és a családjáról is le kell mondania. „Ennek van egy olyan része, úgynevezett kötelezően elrendelhető ügyelet az orvosokkal, akik vállalják, kötnek a kórházak önként vállalt túlmunkára szerződést, és így jönnek ki ezek a bérek. Ez egy nagyon kemény munkát jelent, ezt meg kell mondjam, ez egy nagyon kemény munkát jelent” – szögezte le Bodnár Attila.

Az orvoshiányon ráadásul a magasabb  kereset sem enyhít. Az intézmények esetenként egymás kárára csábítják el a szakembereket. „Jelen pillanatban elértünk arra a szintre, amely egyes helyeken már nem elég, hogy átcsoportosításokat jelent, hanem egyes esetekben rendszerbeli hibákat is jelez. Intézményi szinten nagyon nehéz reagálni. Meg tudjuk azt tenni, hogy egymástól bizonyos szakembereket, aneszteziológusokat, radiológusokat átcsábítunk, akkor mi jól járunk vele, más intézmény meg rosszul jár, nyilván rendszerszinten ez nem jelent megoldást” – szögezte le Rácz Jenő, a kórházszövetség volt elnöke.

Egy friss kutatás szerint egyébként nemcsak a kivándorlás, hanem a pályaelhagyás is gond. A pályaelhagyók több mint harmada olyan munkát választ, aminek semmi köze az egészségügyhöz, például a kereskedelemben vagy ingatlanügynökségeknél helyezkednek el.


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!