2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kopaszok az NVI-nél: panasz elutasítva, Kósa szerint az MSZP intézte így

2016. február 26., péntek 17:42, frissítve: vasárnap 17:41

A Nemzeti Választási Irodánál történt botrány előtt két nappal már jelezte a népszavazási beadvány támogatóinak adatkezelését Erdősi Lászlóné. A herceghalmi polgármester feleségének hosszadalmas jogi procedúrát kellett végigjárnia ahhoz, hogy kedden benyújthassa a beadványát. Közben a Fidesz azzal állt elő, hogy kedden valójában a szocialisták akadályozták meg saját magukat a népszavazási beadvány benyújtásában.

A rendőrség nem intézkedett azzal a tizenöt-húsz férfival szemben, aki kedden jelent meg a Nemzeti Választási Irodánál, és a szocialisták szerint jogtalanul akadályozta őket a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdésük benyújtásában. Az ORFK arra hivatkozott, hogy nem észleltek olyat, ami miatt be kellett volna avatkozniuk.

Másnap viszont éberebbek voltak, Gulyás Mártonnal szemben már intézkedtek, amikor az aktivista plakátokat ragasztott az irodára, és a tábláját is eltávolította.

A keddi népszavazási bejelentésre Erdősi Lászlóné régóta készült, a jogszabályok miatt nem is tehetett volna mást, hiszen támogatókat is kellett toboroznia a beadványához. Az ő adataik kezelését pedig be is kellett jelenteni a szakhatóságnál. Erdősiné ezt vasárnap tette meg.

„Húsz és harminc közötti aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a választási irodánál ezt benyújtsák. A vonatkozó aláírásgyűjtést Erdősi Lászlóné bejelentette az adatvédelmi hatósághoz február 21-én” – mondta el Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Erdősi Lászlóné az MTI-nek később úgy nyilatkozott, hogy ő a közügyek iránt érdeklődő, a közügyekről véleménnyel bíró független magánszemély, akinek a véleményét egyik párt sem befolyásolta.

Az Együtt alelnöke a Hír TV-ben azt mondta: egyértelmű, hogy Erdősiné és a kopasz férfiak a Fidesz megrendelésére mentek a választási irodához. „Levelet kaptam valakitől, aki ismeri ezeket az embereket, és néven nevezte. Ellenőrizhető volt a Facebookon, hogy valóban Kubatov Gábor fizetett, Fradi Securityben dolgozó embereiről van szó, akik odamentek. Tehát ez elég nyilvánvalóan bizonyítható, látható bárki számára fényképfelvételeken” – fejtette ki Juhász Péter Reggeli járat című műsorunkban.

Látható volt. A Facebookról ugyanis időközben törölték a profilokat. Juhász Péter a botrány miatt feljelentést tesz.

A Fidesz frakcióvezetője szerint azonban a szocialisták okozták a keddi botrányt. „A szocialisták a jelenlegi állapotukban csak a balhé gerjesztésében érdekeltek, mert valószínűleg egyébként abban nem nagyon tudnak reménykedni, hogy egy általuk kezdeményezett kérdésben érvényes lesz a népszavazás. A politikai érdek alapján inkább valószínű, hogy a szocialisták intézték a dolgot úgy, hogy ebből mindenképpen műbalhé legyen” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken formai okokra hivatkozva elutasította a szocialista Lukács Zoltán panaszát a választási iroda eljárását illetően.

„Nem vagyok biztos a bizottság pártatlanságában. Bízom benne, hogy nem akarnak osztozni azoknak a bűnében, akik itt voltak lent a keddi napon, és csak reményeim vannak, hogy nem akarják fedezni azokat, akik a megbízóik voltak ezeknek az uraknak” – jelentette ki Nyakó István.

A Nemzeti Választási Bizottság várhatóan hétfőn dönt a megismételt szocialista panaszról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!