2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lelőtték a baltás tinédzsert

,

2016. július 19., kedd 16:50, frissítve: hétfő 18:49

Baltával támadt egy tizenéves afgán menekült egy vonat utasaira Németországban. Öt embert is megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök lelőtték. Több áldozatát életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. Az Iszlám Állam saját katonájának ismerte el a támadót.

Késsel és baltával támadt egy helyi vonat utasaira egy afgán menekült. Találomra sebesítette meg a szerelvény néhány utasát, köztük egy hongkongi család tagjait. A vonatot megállították, az afgán tinédzser pedig leugrott és megpróbált megszökni. A különleges egység tagjai vették üldözőbe, az ámokfutó őket is megtámadta.

„A vonatnak meg kellett állnia Heidingsfeldben, a támadó elmenekült a szerelvényről, a rendőrök lőtték le menekülés közben” – mondta a rendőrségi szóvivő, Florian Hümmler.

A fiú szülei nélkül, menekültként érkezett Németországba két évvel ezelőtt, tavaly nyújtott be menedékkérelmet. Egy Kolping Szövetség által fenntartott szálláson lakott, amíg végül egy nevelőcsaládnál helyezték el. A 17 éves fiú feltehetően az Iszlám Állam nevében követte el a támadást, erre utal, hogy szemtanúk szerint Allahot éltette a támadáskor, és a szobájában megtalálták a terrorszervezet kézzel festett fekete zászlaját. Később a dzsihadista szervezet is katonájaként ismerte el.

A baltás-késes támadást alig egy héttel a nizzai merénylet után hajtotta végre. A német rendőrség egyik vezetője azt mondta, mindent megtesznek, de a magányos farkasok ellen gyakorlatilag tehetetlenek a hatóságok.

„Nem szabad abban az illúzióban ringatni magunkat, hogy még több rendőr és még több biztonsági erő meg tudja akadályozni az ilyen incidenseket. Amikor valaki ilyen erőszakos támadást akar végrehajtani, akkor meg is fogja tenni, nem tudjuk ezeket az egyedi eseteket meggátolni” – mondta Rainer Wendt, a német rendőrség vezetője.

A belügyminiszter bejelentette, hogy a támadó szobájában találtak egy részben pastu nyelven írt levelet, amiből arra lehet következtetni, hogy nemrég radikalizálódott.

„A szövegben a muszlimok életéről írt, de az ellenállásról is, hogy a muszlimoknak cselekedniük  és érvényesülniük kell. Első olvasatra az apjának írt búcsúlevélként lehet értelmezni” – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

A hatóságok arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy a fiatal kapcsolatban állt volna a szélsőséges iszlamista hálózattal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!