2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Kedden nyomhatják át a lex CEU-t

2017. április 3., hétfő 15:27, frissítve: hétfő 15:49

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban tárgyalhatja, és el is fogadhatja a felsőoktatási törvény módosítását. Ezt ma szavazták meg a képviselők, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte a kivételes eljárást. Ez alapján a javaslat összevont vitája, után a módosító indítványokról is döntenek, majd megtartják a zárószavazást. A törvényről hétfőn a parlamenti napirend előtt is vitáztak a képviselők.

A CEU mellett elsőként a szocialisták volt oktatási minisztere állt ki. Hiller István szerint az, ha egy egyetem a magyar mellett egy Amerikában is akkreditált diplomát ad ki, az olyan érték, amit nem lerombolni kellene, hanem megóvni. „Bármit is mondanak ugyanis, a CEU betartja a hatályos jogszabályokat, azt pedig, hogy előbb számon kérnek bárkin is egy törvényt, mint hogy megszületett, az Bacsó Tanú című filmjének kései reklámja, mintsem az ország érdekében végzett politika” – fogalmazott Hiller István.

„A Soros-egyetem nem a jogait, hanem az előjogait félti.” – Az Emmi államtitkára sorosozással válaszolt, és megismételte azt, hogy a kormány álláspontja szerint a CEU kettős akkreditációja miatt indokolatlan versenyelőnyben van a hazai egyetemekkel szemben. „A Soros-egyetem amerikai diplomát is kiad, a magyar egyetemek pedig csak magyar diplomát adnak ki. Ez azt hiszem, mindenki számára egy egyértelműen visszás helyzet. Senki sem helyezheti magát a törvények fölé, így Soros György egyeteme sem” – hangoztatta Rétvári Bence.

A Jobbik arra emlékeztette a Fideszt, hogy számos politikusuk és személyesen Orbán Viktor is valamilyen Soros-ösztöndíjjal tanulhatott. „Soros Györgynek a magyarországi helytartója biztosított Orbán Viktornak, Kövér László házelnök úrnak, Németh Zsoltnak, Szájer Józsefnek és Deutsch Tamásnak, sőt, még Schmidt Máriának is ösztöndíjat. Önök ebből, ha létezik Magyarországon Soros-egyetem, ahogy államtitkár úr mondta, akkor létezik Soros-párt is, azok pedig önök” – fogalmazott Szávay István képviselő.

„Egy oligarcha fia kinézte magának a Jobbikot. Apu, vedd meg nekem a pártot! Apu erre megvette.” – Sorosozásra simicskázás volt a válasz a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárától. Dömötör Csaba ugyanakkor Toroczkai László Jobbik-alelnök CEU-ellenes megnyilvánulására is emlékeztetett. „Egy kicsit összezavart ezzel a felszólalásával, mert nem lehet igazán tudni, hogy mi is a Jobbik valódi álláspontja. Ön mint parlamenti képviselő ezt mondta, de a Jobbik alelnöke pénteken teljesen mást mondott. Azt mondta, idézem: Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani” – reagált Dömötör Csaba.

Az LMP képviselője csak röviden tért ki a CEU ügyére: Ikotity István szerint a kormány értelmiségellenessége a 70-es évek kommunista Kambodzsáját idézi.

Tekintse meg a napirend előtti felszólalásokat:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!