2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Kárpátaljai magyar áldozatai is lehetnek a harcoknak

,

2015. február 17., kedd 14:55, frissítve: szerda 08:15

Folyamatosak a harcok Kelet-Ukrajnában, Debalceve városánál, amely a régió vasúti központja. Az ukránok és az oroszbarát szakadárok is azt állítják, hogy ők ellenőrzik a várost, és sok hadifoglyot ejtettek az ellenség soraiból. Harcok vannak Doneckben és Mariupolban is. Az EBESZ szerint a régió többi részén tart a tűzszünet, de az európai megfigyelők nem közlekedhetnek szabadon, a szakadárok területére nem léphetnek be.

Debalceve térségben a tűzszüneti megállapodás ellenére is folytatódnak a harcok, az oroszbarát szakadárok bekerítették az ukrán hadsereget. A korábbi ukrán kommunikációval szemben halálos áldozatok is vannak, ezeket maguk a lázadók mutatták be.

A tűzszüneti megállapodás óta öt katona vesztette életét, és több mint huszonöten sebesültek meg. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit továbbra sem engedik be a térsége. A szervezet szerint nem mindenhol tartják be a fegyvernyugvást. „A tűzszünet nem lehet részleges, nem lehet félszívű, nem lehet betartatlan. A minszki dokumentumokkal teljesen összhangban kell lennie” – mondta az EBESZ helyettes vezetője.

A harcok azonnali beszüntetésére szólított fel Egyesült Államok is. A washingtoni külügy-minisztérium szerint Oroszországnak és az általa támogatott szakadároknak le kell állítaniuk a támadásokat. Közben az ukrán elnök Berlinben tárgyalt a Bundestag vezetőivel, és megköszönte a német szerepvállalást a minszki megállapodás megkötésében. „Nagyra értékeljük a német szerepvállalást a keleti helyzet rendezésében és az erős támogatást mind a védelmi, mind a biztonsági, mind a pénzügyi szektor területén Ukrajnában. Mindig hallhatjuk az önök erős hangját, amikor Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét kell védelmezni” – mondta Petro Porosenko.

Közben telefonon tárgyalt ukrán elnök és a német kancellár az orosz államfővel a helyzetről. A német kormányszóvivő szerint Angela Merkel és Petre Porosenko felszólította Vlagyimir Putyint, hogy gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartása érdekében.

Kárpátaljai magyar áldozatok

Magyar áldozatai lehetnek a háborúnak, Debalceve városánál körbezártak egy kárpátaljai egységet – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt Lengyelországban vett részt a VIII. Európa–Ukrajna Fórumon. A fideszes politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a múlt héten kötött tűzszüneti megállapodást csak részlegesen tartják be a szemben álló felek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!