2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ingyenvizet és -áramot ígért Gyurcsány

2015. május 1., péntek 16:05, frissítve: péntek 17:49

A szakszervezeteknél kezdte a majálist az MSZP elnöke. Gyurcsány Ferenc is a Városligetben ünnepelt, ingyenvizet és -áramot ígért szimpatizánsai előtt.

Gyurcsány Ferenc is a Városligetben ünnepelt, ingyenvizet és -áramot ígért szimpatizánsai előtt. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: ha kormányra kerülnek, olyan programot készítenek, ami hatmillió embernek nyújt majd tisztességes megélhetést. Közölte: az Orbán-kormány bukása után öt éven belül el akarják érni, hogy a minimálbér elérje a létminimumot, a cégek vezetői és tulajdonosai pedig teljes vagyonukkal feleljenek alkalmazottaik bérének kifizetéséért.

„Azt gondolom, az a tisztességes, hogy az emberi élet minimumához szükséges legalapvetőbb ilyenfajta javakhoz, egy-két köbméter vízhez, egyszer-kétszer 10 kilowattóra villamos energiához mindenki, mondom, mindenki ingyen juthasson hozzá. De még mielőtt valaki nagyon örülne, és azt gondolná, hogy elment a józan eszünk, legyen világos, ez valóban nem több, mint egy pohárnyi víz, mint egy leves, mint egy gyors lavórban történő mosakodás, hogy emberként élhessen” – fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke.

Tóbiás: A kormány bántalmazza a társadalmat

A szakszervezeteknél kezdte a majálist az MSZP elnöke. Tóbiás József azt mondta, az érdekvédők arról beszéltek neki, hogy másfélszeresére kellene emelni a minimálbért és el kellene törölni a kereskedelemben a vasárnapi zárva tartást. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat és azoknak teret engedett. Szerinte ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat. „A Magyar Szocialista Párt nyitottá kíván válni: civilek, érdekképviseletek, hálózatok együttműködésével társadalmi alternatívát kell építenünk, ez a mi feladatunk” – fogalmazott az MSZP elnöke.

Emelni kell a minimálbért

Magyarországnak nem a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, hanem a munkaerő képzettségével kell felvennie a versenyt más országokkal – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke a párt városligeti majálisán. Azt hangoztatta: a legkisebb bérnek is el kell érnie a létminimumot. „Ma Magyarországon több mint kétmillió dolgozó embernek van létminimum alatti jövedelme, az adózó emberek fele keres nettó 80 ezer forintnál is kevesebbet, az adófizetők kétharmada él az átlag alatt. Minden kormányzati propagandával szemben a helyzet úgy áll, hogy 2010 óta a piaci munkahelyek száma negyvenezerrel nőtt a közfoglalkoztatás, és a fiatalok elvándorlását, gazdasági menekülését használják kozmetikázásra. Az egykulcsos adórendszer 134 milliárdot vett ki az alacsony jövedelműek zsebéből és 500 milliárdot hagyott a gazdagoknál” – fogalmazott Schiffer András.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!