2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Húszmilliárdért utazhatnak a tisztviselők

,

2017. augusztus 2., szerda 12:39, frissítve: szerda 15:45

Ellenzékben a baloldali kormányok luxuskiadásairól még volt véleményük a fideszes képviselőknek.

Húszmilliárd forint értékben utazhatnak a következő négy évben a kormányzati tisztviselők, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ugyanis ilyen értékben írt ki keretközbeszerzést. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint július közepén a szerződést is megkötötték a hat nyertes céggel, amelyek a következő négy évben utaztathatják többek közt a minisztériumi tisztségviselőket is.

Ellenzékben a baloldali kabinetek luxuskiadásairól még volt véleményük a fideszes képviselőknek, kormányon azonban már nem kívánják kommentálni az ilyen költéseket – ez derül ki Hollik István KDNP-s politikus szavaiból.

– Ez kormányzati hatáskör, nem a frakciószövetség feladatköre ebben dönteni, de gondolom egyébként, hogy ha négy évre kötik le előre, akkor jóval kedvezőbb árat lehet kialkudni, valószínűleg ez állhat a háttérben. De még egyszer mondom, nem mi hoztuk a döntést, a kormányzatot kell megkérdezni ebben az ügyben.

– És egyébként a húszmilliárdos összeg sok, kevés? Ismeri az ügyet?

– Nem tudom, hogy mennyit utaznak pontosan a kormányzati tisztségviselők, ezt a kormányzat tudja. Valószínűleg az elmúlt évek kormányzati utazásaiból számították ki ezt a négyéves összeget; ebben semmi különöset nem látok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára spórolást emleget, Rétvári Bence a Hír Televízió kérdésére csak elmúltnyolcévezett, és azt ismételte: az Orbán-kormányok kevesebbet költenek, mint szocialista elődeik.

„Ha keretközbeszerzés, akkor ebből nyilván annyit vesznek igénybe, amennyire szükség van. A mi tárcánk 2010 óta évente kevesebbet vesz igénybe, mint a korábbiak. Bizony, sok helyen vannak keretközbeszerzések, de ez nem azt jelenti, hogy a teljes összeget lehívják, hanem az összegnek egy részét hívják le, amennyi szükséges azokhoz az utakhoz, ahol Magyarországot képviselni kell. Az elmúlt években az Emmiben megvalósult a takarékos gazdálkodás, hiszen jóval kevesebbet költünk, mint azelőtt” – szögezte le Rétvári.

A közbeszerzés egyik nyertese szerint azonban a mostani húszmilliárdos keret az eddigi legnagyobb állami költés az utaztatás területén. A Hír Televíziónak erről az OTP Travel ügyvezetője nyilatkozott. Molnár Judit azt is hangsúlyozta, évtizedek óta részt vesznek állami vezetők utaztatásában.

„Ha visszatekintek a pályázati kiírásra, akkor azt látom, hogy a mostani pályázati kiírás tartalmazza a legnagyobb összeget, ezt a bizonyos húszmilliárd forintos összeget” – mondta el az ügyvezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!