2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiába a drótakadály, özönlenek a migránsok

2015. augusztus 28., péntek 19:48, frissítve: szombat 10:06

Hiába a gyorstelepítésű drótakadály, továbbra is özönlenek a migránsok a Balkánról. Tegnap Csongrád megyében csaknem 1900 határsértőt fogtak el, több mint 300 gyermek volt közöttük.

A határsértők megrongálják a fóliasátrakat, az eső ellen a letépett fóliával védekeznek – panaszolja egy ásotthalmi asszony.

„Itt is nagyon sokan vannak, csak most ezt nem mutatják, nem tudjuk, hogy mi megoldás lenne, de ez már nagyon rossz így. Tehát erről az oldalról is, mert itt van nem messze a földünk, a férjem napi szinten jár ki, a rendőrökkel is beszélt már, mondták, hogy nagyon sajnálják, mert látják, hogy tisztán tartjuk a földet, de nem tudnak mit tenni ez ellen. Ott van egy fa a kertünk végénél, és akkor ott hagyják a szemetet, sőt már egy kést is talált a férjem, amit nem mert megfogni” – számolt be róla Fekete Györgyné.


A határsértők egy része betér a regisztrációs gyűjtőpontokra, és hagyja, hogy az uniós előírást betartva ujjlenyomatot vegyenek tőle a magyar hatóságok. Mások nem vetetik magukat nyilvántartásba, hanem azonnal Budapest felé veszik az irányt.

„Valamennyivel csökkent a létszámuk, most Röszkéhez mennek többen, de itt, Ásotthalmon is ugyanúgy jönnek. Picit kevesebben, de a kerítésen ugyanúgy átjönnek, bent a faluban is találkozunk velük, kint a kissori, gátsori utakon ugyanúgy jönnek velünk szembe, csak kisebb csoportokban” – mondta Herédi Barnabás mezőőr.

Ásotthalom határában eddig 17 helyen rongálták meg a drótkerítést. A kormány a drótakadály és a háromméteres kerítés közé egy harmadik védelmi vonalat is épít a magyar–szerb határon.

Röszkéről ma is buszokkal, majd vonattal szállították el a menekülteket a kijelölt befogadóállomásokra – a bicskei vagy a debreceni táborba, illetve a balassagyarmati közösségi szállóra. A nógrádi város kormánypárti vezetői közölték a bevándorlási hivatallal, hogy a balassagyarmatiak nem kérnek a bevándorlókból. A közösségi szállót az önkormányzat beleegyezése nélkül bővítették ki a hatóságok.

A röszkei határtól buszokkal szállítják folyamatosan az újonnan érkezett menekülteket Szegedre. A vasútállomásnál innivalót, ételt osztanak a migránsoknak – nyilatkozta a Hír Televízió helyszíni tudósítója 18 órakor. Ideiglenesen felállítottak mosdókat is, amit leginkább a fiatalok vesznek igénybe. Itt mosnak arcot, hajat és fogat, borotválkoznak, és volt olyan is, aki át is öltözött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!