2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Hiába a békemegállapodás, tovább ropognak a fegyverek

,

2015. február 13., péntek 18:10, frissítve: vasárnap 07:11

A minszki békemegállapodás ellenére folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában. A szakadárok által ellenőrzött Luhanszk lakónegyedeit bombatalálat érte, Debalcevót pedig a szakadárok ostromolják. A harcoknak nyolc halálos áldozata van. Az ukrán elnök nem bízik a csütörtökön kötött békemegállapodásban, a német kancellár pedig újabb szankciókkal fenyegeti Oroszországot, ha Moszkva nem tartja be a vasárnaptól életbe lépő tűzszünetet.

Akkor bombázták Donecket, amikor Minszkben a francia, a német, az orosz és az ukrán vezetők éppen a békemegállapodásról egyeztettek. A helyi kórházat is találat érte. „Lőtték a kórházunkat. olyan hat óra körül, a minszki tárgyalások ideje alatt, amikor az a négyes arról beszélt, hogy hogy fogunk élni mi itt a Donbaszban” – mondta egy kórházi dolgozó.

Bombázásokat jelentettek a szeparatisták által ellenőrzött Luhanszkból is. A leghevesebb harcok a megye határán fekvő Debalcevóért folynak, amelyet az ukrán hadsereg katonái védenek. A kijevi katonai vezetés szerint a szakadárok összevont erővel próbálják elfoglalni a kisvárost még a vasárnapi tűzszünet előtt.

Az ukrán elnök nem bízik 100 százalékosan a békemegállapodásban. Petro Porosenko azt mondta, senki nem hiszi, hogy a tűzszünet feltételeit szigorúan be fogják tartani. „Nem szeretném, hogy bárkinek is illúziói támadnának, nem akarok naivnak látszani. Még mindig messze vagyunk a békétől” – mondta Petro Porosenko.

Az egyezmény értelmében a szeparatistáknak vissza kellene vonniuk a feltehetően Oroszországtól kapott nehézfegyvereiket, és egy ütközőzónát alakítanának ki a harcoló felek között. A fegyvernyugvást több mint kétszáz EBESZ-ellenőr felügyeli majd, egyes elemzők szerint azonban ez kevés lesz. A német kormány is számol a minszki megállapodás kudarcával, erre az esetre Angela Merkel újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben. „Már önmagában az, hogy tárgyalások folynak, reménykedésre ad okot, de ennél többre nem. Ahogy a kancellár asszony is többször kijelentette: nem világos, hogy lesz-e eredménye a megállapodásnak. A bizonytalanság ellenére érdemes volt megpróbálkozni a konfliktus rendezésével, hiszen ez a szenvedő kelet-ukrajnai lakosság érdeke” – mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő.


Az április óta tartó harcokban eddig több mint ötezer ember halt meg és több mint egymillióan menekültek külföldre az ENSZ adatai szerint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!