2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Minden embercsempészésre alkalmas járművet ellenőriznek

2015. augusztus 31., hétfő 13:55, frissítve: hétfő 15:09

Határozatlan ideig marad a fokozott közúti ellenőrzés Ausztria keleti részén az osztrák belügyminiszter szerint. Az osztrák–magyar határ mentén vasárnap este óta minden olyan járművet megállítanak, amely embercsempészésre alkalmas lehet. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt közölte, az ellenőrzés szigorítása óta öt embercsempészt fogtak el, és kétszáz migránst találtak az utakon.

Már néhány órával a közúti ellenőrzés szigorítása után embercsempészeket fogtak a hatóságok Ausztriában. „Az elmúlt néhány órában folyamatos ellenőrzéseket hajtottunk végre összehangolva a német, a magyar és a szlovák kollégákkal. Ennek során több mint kétszáz menekültet mentettünk ki különféle teherautókból. Emellett letartóztattunk öt embercsempészt is” – számolt be Konrad Kogler országos rendőrfőkapitány.

Volt olyan autó, amelyben tíz menekültet próbáltak meg átcsempészni. „Egy francia rendszámú teherautót állítottak meg Burgenlandban a hatóságok, amelyben tíz menekült utazott. Azonnal ellátták őket, most már biztonságban vannak” – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

Ausztria azután szigorított a közúti ellenőrzésen, hogy a múlt héten az A4-es autópályán hagyott hűtőkocsiban 71 migráns holttestét találták meg a hatóságok. A belügyminiszter közös európai megoldást sürgetett a menekültkérdésben. Véleménye szerint a Magyarországon felhúzott déli határzár nem old meg semmit, mert a migránsok új útvonalakat találnak majd a határátlépéshez. Johanna Mikl-Leitner azt mondta: egy méltányos elosztási kvóta jelenthetne megoldást. Álláspontja szerint nyomást kell gyakorolni azokra az országokra, például az uniós támogatások csökkentésével, amelyek ebben nem akarnak részt venni.

Lehet haladni

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felé. Információnk szerint azért lehet most haladni, mert az osztrák hatóságok délután 5 óráig felfüggesztették a szigorú közúti ellenőrzést. Reggel 30 kilométeres kocsisor torlódott fel az osztrák–magyar határ felé vezető oldalon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!