2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Halott menekülteket találtak egy magyar teherautóban

, ,

2015. augusztus 28., péntek 07:30, frissítve: péntek 09:24

Ma adhat tájékoztatást az osztrák rendőrség arról, hogy pontosan hányan haltak meg abban a magyar rendszámú teherautóban, amelyet Ausztriában találtak. A járműben az első becslések szerint akár ötven menekült is megfulladhatott. A teherautót a Magyarországra vezető autópálya leállósávjában hagyták az embercsempészek. A holttestek már bomlásnak indultak, a sztrádaüzemeltető cég egyik munkatársának az tűnt fel, hogy valami szivárog a járműből. A magyar kormányszóvivő szerint az eset azt szimbolizálja, hogy kudarc az Európai Unió bevándorláspolitikája.

Egy magyar kft. tulajdonában van az a teherautó, amelyben becslések szerint 50 menekült fulladt meg. A cég egy magyar férfi birtokában van, akinek lakhelyeként egy Kecskeméthez közeli tanya van feltüntetve. Az osztrák autópályán hátrahagyott járművön ugyan egy szlovák húsipari cég felirata olvasható, de a vállalat két éve eladta a hűtőkocsit. A teherautót csütörtök reggel találták meg, az osztrák rendőrség szerint a járműraktérben lévő menekültek már két napja halottak voltak, és már akkor sem éltek, mikor átlépték az osztrák határt.

Parndorf után, az A4-es autópálya leállósávjában állt a magyar rendszámú teherautó szerda este óta. A burgenlandi rendőrség 300-400 riasztást kap naponta a menekültek miatt, nem jutott korábban idő a gyanús jármű ellenőrzésére. „Délelőtt 11-kor az autópálya-rendőrség találta meg az autót. Először azt hitték, hogy baleset résztvevője volt, aztán észrevették, hogy vér csöpög a teherautóból és hullaszagot lehetett érezni” – közölte az osztrák rendőrségi szóvivő.  

A kisteherautó ponyváján az előző tulajdonos, egy szlovák húsipari cég logója látható, de a társaság már két éve eladta. Z-s magyar rendszáma volt, ami arra utalt, hogy a járművet ki akarták vinni Magyarországról. Ilyen rendszámból a magyar hatóságok ötezernél kevesebbet adnak ki évente.

A magyar kormány részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „Az osztrák rendőrség azonnal tájékoztatta a magyar rendőrséget; a cselekmény felderítésére, az érintettek elfogására szükséges lépéseket az osztrák és magyar rendőrség közösen teszi meg. Itt szeretném jelezni, hogy magyar rendszámú gépjárműről van szó, tehát vélhetően olyan illegális bevándorlók estek áldozatul ennek, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak nyugatra eljutni” – jelentette ki szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János.

Az osztrák rendőrség magyar és szlovák nyomozókkal közösen válságstábot hozott létre. „Szeretném megköszönni a magyar kollégák gyors válaszát, akik 2 kollégát már küldtek is hozzánk. Az első információk szerint tegnap kora reggel Budapestről, aztán délelőtt megállt az osztrák határ közelében, aztán a délutáni-esti órákban jött át a határon, majd leállt azon a helyen, ahol megtaláltuk” – mondta az osztrák rendőrkapitány.

A megfulladt migránsok ügye a bécsi balkán-konferencián is téma volt. A német belügyminiszter közölte: rendőri segítséget is adnak az osztrák rendőrségnek a nyomozáshoz. „Ennek a szörnyű tettnek az elkövetőit mindenképp kézre kell kerítenünk és ebben minden segítséget megadunk az osztrák hatóságoknak. Ez az ügy arra is felhívja a figyelmet, hogy közös uniós embercsempészet elleni stratégiára van szükség” – mondta a német külügyminiszter.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy a tragédia az embercsempészek elleni harc szükségességére hívja fel a figyelmet, és az EU-nak közös stratégiát kell kidolgoznia.

Magyar segítség

A magyar rendőrség is segíti az osztrák nyomozást, a teherautóban talált holttestek ügyében. Az országos rendőrfőkapitány egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak.

„Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki az osztrák hatósággal való együttműködésre. A magyar rendőrség mindenben támogatja az osztrák hatóságot az elkövető mielőbbi kézre kerítésének az érdekében – közölte Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálat ügyeletvezetője.

Merkel: Szolidaritással kell kezelni a migrációt

Angela Merkel német kancellár szerint a megfulladt migránsok tragédiája arra figyelmeztet, hogy a migrációt a szolidaritás szellemében kell kezelni. Hozzátette: ezek a menekültek úgy haltak meg, hogy már úton voltak a nagyobb védelem és biztonság felé.

„Mindannyiunkat megrendített az iszonyú hír, hogy akár ötven ember is életét veszthette azért, mert olyan helyzetbe került, amelyben az embercsempészek nem törődtek az életükkel. Ezek az emberek nagyobb biztonságot és nagyobb védelmet akartak keresni, és ennek során haltak ilyen tragikus halált. Ez arra figyelmeztet minket, hogy a migrációt gyorsan és európai szellemben, tehát a szolidaritás szellemében kezeljük, és találjunk is rá megoldásokat” – fogalmazott Merkel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!