2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Híradó 18:30

Görögország megegyezett hitelezőivel

,

2015. február 21., szombat 13:10, frissítve: szombat 19:19

Görögország megegyezett hitelezőivel az uniós kölcsönszerződés meghosszabbításáról. Az euroövezeti pénzügyminiszterek négy hónap haladékot adtak a meditterán országnak. A megállapodás nélkül Görögország márciusban fizetésképtelenné vált volna. A görög kormánynak hétfő estig kell benyújtania a tervezett reformintézkedések listáját. Athén a továbbiakban a több mint 300 milliárd eurós államadósságának átütemezéséről is szeretne megegyezni hitelezőivel.

Négy hónappal hosszabbította meg Görögország pénzügyi mentőcsomagjának határidejét az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsa. Athén ezzel elkerülte a fizetésképtelenséget, ami akár az eurózónából is távozásra kényszerítette volna az országot. „Olyan intézkedéseket kell bevezessünk, amik tovább növelik a görög gazdaság versenyképességét, mert semmi nem történhet növekedés és versenyképesség nélkül. Biztosítékra van szükségünk ahhoz, hogy a görög adórendszer hatékonyabb lesz, és eredményesebben gátolja meg az adóelkerülést minden szinten” – közölte a hitelt biztosító trojka nevében az unió gazdasági biztosa.


A baloldali kormány olyan ígéretekkel nyerte meg az előre hozott választást, hogy felmondja a hitelmegállapodást, és kilép az eurózónából. Az athéni kabinet most mégis vállalta, hogy nem módosítja egyoldalúan a korábbi megállapodásokat. „Nem fogunk változtatni a törvényeken, és nem vezetünk be egyoldalúan olyan intézkedéseket, amik gátolnák a gazdasági fellendülést, a pénzügyi stabilitást vagy a kormány fiskális pozícióját. Ez egy olyan kötelezettség, ami nekünk teljesen megfelel. Néha, – például új hiteleknél – ki kell kössük magunkat az árbochoz, hogy eljussunk a célig, és elkerüljük a szirének énekét. Ezt szándékozunk tenni, ugyanakkor elhárítottunk több olyan intézkedést, ami a korábbi megegyezés része volt” – a görög pénzügyminiszter továbbra is bízik abban, hogy emelhetik a minimálbért, valamint hogy újra alkalmazni tudnak korábban elbocsátott közalkalmazottakat.

A hosszabbítást korábban ellenző német pénzügyminiszter azonnali reformokat követet, és világossá tette, hogy amíg Athén nem teljesíti a szerződésben foglaltakat, addig nem lehet szó újabb hitelek kifizetéséről. „Amíg a görög programot nem hajtják végre sikeresen, addig semmit nem fizetünk, ez egyértelmű” – jelentette ki Wolfgang Schaeuble, aki azt is hozzátette: az új görög kormánynak nem lesz könnyű megmagyaráznia az újabb csomagot.

Athénnak hétfő estig kell benyújtania a tervezett reformintézkedések listáját, ha a hitelező intézmények elfogadják, azt még az eurózóna tagállamainak is ratifikálniuk kell.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!