2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Földárverés: órák kérdése és kezdődik

2015. október 15., csütörtök 15:20, frissítve: csütörtök 15:56

Délután elkezdi közzétenni az árverésre bocsátott állami földek adatait is a Nemzeti Földalap – jelentette be a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Három hektár feletti területekről van szó, a helyrajzi számok mellett a kikiáltási árat is feltüntetik majd a honlapon. A megyei kormányhivatalok vezetői közben egymás után tartanak sajtótájékoztatót a témában, a szocialisták vitanapot kezdeményeznek.

Lázár János azt mondta, hogy összesen 380 ezer hektár földet értékesítenek, ami az összes állami tulajdonú földterület ötöde. A gazdák november 15-étől vehetnek fel kedvezményes kamatozású hitelt 20 évre, a kölcsönt a Magyar Fejlesztési Bank folyósítja a Budapest Bank közvetítésével. A bérlőknél az önrész 10 százalék, másoknál pedig 20 – közölte Lázár János.

Árverés

Kétszázmillió forintot csoportosít át a kormány Rogán Antal új minisztériumának. A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak a földárverések népszerűsítése lesz a feladata. Közben a Baranya megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatón ismertette a licitálás részleteit.

Az LMP szerint ha az állam dobra ver 350-400 ezer hektár szántót, akkor nem marad eszköze a gazdák támogatására. A Jobbik szerint sem indokolja semmi a földárveréseket.

Előre leosztották a lapokat a földárverésekre – erről beszélt korábban a Magyar Nemzetnek Raskó György, az Antall-kormány agrárügyi államtitkára. Bővebben>>>

„A Nemzeti Földalap honlapján hozzáférhetővé válik azoknak a földterületeknek a helyrajzi száma, beazonosítható adatrendszere, amelyek az első hat megyében értékesítésre kerülnek. A ma esti órákban nyilvánosságra hozzuk azoknak a földparcelláknak az adatait, helyrajzi számát, az általunk árverésre megjelenő árat, amelyek első helyen értékesítésre kerülnek majd. Ez a hat megye Győr, Vas, Heves, Nógrád, Szabolcs és Pest megye” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A célok

Az élelmiszer-biztonság is megköveteli a föld magyar tulajdonban tartását – ezt már a földművelésügyi miniszter hangoztatta egy szakmai konferencián. Fazekas Sándor azt mondta, a kormány célja a kis- és közepes családi gazdaságok megerősítése. A politikus szerint ha a föld családi gazdaságok tulajdonában van, akkor génmódosított termékek nehezebben kerülhetnek a magyar piacra.

„Egyáltalán nem mindegy az, hogy a külföldiek milyen lehetőséghez jutnak, a nagybirtokosok, a GMO-hívő nagybirtokok milyen lehetőséghez jutnak a magyar mezőgazdaságban, a magyar mezőgazdaság jövőjében. Nekünk a kis- és közepes családi gazdaságoknak a megerősítése a célunk, és az, hogy ne erősödjön az a balliberális felfogás, amelyet az ellenzék szinte egyöntetűen képvisel, hogy a földtörvény, az nem jó, ahelyett valami más kell. Meg kell nyitni az utat a nagybirtokos társaságok földvásárlási lehetősége előtt, akiknek a tulajdonosai persze változhatnak, és ezáltal a föld külföldiek kezére kerülhet” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Sajtótájékoztatókat tartanak

A megyei kormányhivatalok vezetői egymás után tartanak sajtótájékoztatót a földárverésekről. Demeter Ervin Borsod megyei főispán hangsúlyozta, hogy csak olyan földművesek licitálhatnak, akiknek 300 hektárnál kevesebb föld van a tulajdonukban. A bérlők meghatározott körét elővásárlási jog illeti meg, ami azt jelenti, hogy ők licitálás nélkül megvehetik a területet.

„Két dolog befolyásolja azt alapvetően, hogy ki fogja megvásárolni a földet. Az első, aki az árversen a jogosultak közül a legtöbbet ígéri. Őneki van jó esélye, hogy azon az értéken megvegye. Őt előzheti meg ugyanazon az értéken, akinek a törvényben elővásárlási joga biztosított. Ilyen a bérlő is. Tehát a bérlő megteheti, hogy otthon hátradől, megnézi, milyen értéke van a földnek, és utána, ha elővásárlási joga van, azt érvényesíti” – mondta Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott.

Vitanap lesz

Az MSZP október 26-ára parlamenti vitanapot kezdeményez a földprivatizációról – jelentette be a szocialista párt elnökségi tagja a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal előtt. Beke Károly egy „Indul a fideszes földlopás” feliratú transzparenssel tiltakozott a privatizáció ellen, amelyet a vidék elárulásának minősített. Az ellenzéki politikus a kormányhivatal épületében egyébként nem találta meg a kijelölt területek listáját.

„Most az a folyamat zajlik, amikor a Fidesz egy kormányhatározattal felülír törvényeket, annak érdekében, hogy a saját klientúrájához kerüljön egy háromszázmilliárd forint értékű közvagyon. Ennek a vagyonnak, ezeknek a termőföldeknek sokkal jobb helye van a Magyar Államnál. Nagyon egyszerű oka van ennek. Ebben az esetben tudja megóvni a magyar földet a külföldiek ellen a Magyar Állam. Ebben az esetben tud demográfiai földprogramokat hirdetni. Ebben az esetben tud szociális szövetkezeteket támogatni, amivel munkahelyeket teremt vidéken” – magyarázta álláspontját Beke Károly.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!