2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Az LMP korrupciót emleget, a Jobbik szerint minden bűzlik

2015. október 12., hétfő 15:00, frissítve: kedd 07:39

A kormányzati korrupció miatt kell eladni az állami földeket – mondta napirend előtti felszólalásában Sallai R. Benedek. Az LMP képviselője szerint ha az állam dobra ver 350-400 ezer hektár szántót, akkor nem marad eszköze a gazdák támogatására. A Jobbik képviselője szerint sem indokolja semmi a földárveréseket. A Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint azokhoz jutnak a szántók, akik most is használják ezeket a földeket.

Korrupciótól tart az állami földek eladásával kapcsolatban az LMP. Sallai R. Benedek napirend előtti felszólalásában Lázár János szavait idézte, aki a bizottsági meghallgatásán azzal érvelt a kormánydöntés mellett, hogy az állami mezőgazdasági cégeket úgyis szétlopja a menedzsment. „Szabad-e úgy kormányozni, hogy elismeri: nem tud küzdeni saját maga emberei ellen, nem tud a saját marka ellen, nem tud a saját tevékenysége ellen küzdeni, és inkább olyan eszközt választ, amellyel a vidéket hozza nehéz helyzetbe és lehetetleníti el hosszú távon” – mondta a zöldpárti képviselő.

A Jobbik a jogszabály visszavonását követeli arra hivatkozva, hogy sem a választók, sem az Országgyűlés nem hatalmazta fel a kormányt a szántóföldek eladására. „Az állami földeladások körül, bizony, bűzlik minden. Bűzlik azért, mert ahhoz sem volt merszük, hogy ide, a ház elé hozzák, hogy itt beszéljünk, vitatkozzunk róla. Mégis hogyan képzelik azt, honnan veszik a felhatalmazást és a bátorságot arra, hogy a magyar nemzeti vagyon egyik utolsó meglévő bástyáját, a magyar termőföldet is privatizálják?” – fogalmazott Magyar Zoltán.

„2010 előtt ezeket a földeket cégek használták, jogi személyek pedig nem tudnak földet vásárolni Magyarországon” – mondta Bitay Márton. Az állami földekért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a földforgalmi törvény ellen Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított, a Nemzeti Földalapról szóló törvényt pedig a Jobbik is megszavazta. „Azt állítani, hogy azért szeretné a kormány nyilvános liciten, még egyszer hangsúlyozom: nem privatizáción, hanem nyilvános liciteken felajánlani ezeket a földeket, mert bármiféle korrupció lenne ezekkel a földekkel kapcsolatosan? Nem is értem, ugyanis ezeket a földeket per pillanat a gazdák használják” – jelentette ki a szakállamtitkár.

A 350-400 ezer hektárnyi szántóra novembertől licitálhatnak majd a gazdák. A helyben lakó földművesek legfeljebb 300 hektár földet vásárolhatnak, amelyet húsz évig nem adhatnak el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!