2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Januártól nem lehet kérni vagyonosodási vizsgálatot

2015. december 1., kedd 19:42, frissítve: szerda 09:58

A kormány irányítása alá kerül az adóhatóság, amelyet eddig csak felügyelt a nemzetgazdasági miniszter. A kormánytöbbség fél nap alatt átverte a parlamenten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról szóló kormányzati előterjesztést. Január elsejétől a NAV első embere nem szakember lesz, hanem politikus. Az adócsalóknak 2016-tól kevesebb izgulnivalójuk lesz, a kormánypártok a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is megszavazták.

Habony Árpádot, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadóját rendszeresen támadja az ellenzék a drága ruháiért. Vagyonosodási vizsgálatot is kértek vele szemben az adóhatóságtól.

Kedden a kormánytöbbség nemcsak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását verte át fél nap alatt a parlamenten, hanem a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is.

„A vagyonosodási vizsgálat mint olyan nem fog megszűnni. A becslési eljárásnak az alkalmazása fog szűkülni. Az a célja, hogy az ártatlan adózókat, az átlagadózókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne vegzálja” – fogalmazott Tállai András.

„Félnek a fiúk. Hát ugye, ha nekem is tizenkét ingatlanom lenne, mint Lázárnak, lehet, hogy nekem is tele lenne a nadrágom” – reagált Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő. A szocialisták szerint a kormánypárti politikusok azon mesterkednek, hogy nehezebben lehessen őket elszámoltatni. „Mi azt is jeleztük, hogy támogatunk minden olyan módosítást, amely arról szól, hogy például a politikusoknál ciklusindulásnál, cikluszárásnál legyen vagyonosodási vizsgálat. Az ne menjen ilyen helyre, akinek takargatnivalója van” – tette hozzá Gőgös.

A Jobbik azt kifogásolja, hogy politikusok ellen akkor sem indul büntetőeljárás, ha a gyanú megalapozott. „Azt, hogy valakivel szemben ilyen bűncselekmény gyanúja van, természetesen a nyomozóhatóság dönti el. Ebben az esetben úgy véljük, hogy visszaélésre adhat okot, főként olyan közszereplők és olyan befolyásos emberek szempontjából, akik ellen mostanában elég ritkán szoktak büntetőeljárásokat indítani, és a megalapozott gyanú esetén sincs gyanúsítás” – jelentette ki Lukács László országgyűlési képviselő.

Januártól az ellenzéki politikusok hiába fordulnak az adóhatósághoz vagyonosodási vizsgálatért. Ilyen eljárást a NAV akkor indíthat egy magánszemély ellen, ha vagy saját maga kezdeményezi, vagy a rendőrség már nyomoz az ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.

„Vagyongyarapodás becslésére csak akkor kerül sor, hogyha fölmerül a költségvetési csalás gyanúja is. Akkor a NAV nyomoz, és a NAV is végzi az adóvizsgálatot is. Tehát azt is mondhatnám, hogy kevésbé vannak kitéve a magánszemélyek ezek után vagyongyarapodási vizsgálatoknak” – fogalmazott Vadász Iván adószakértő.

2016-tól a Nemzeti Adó- és Vámhivatal politikai irányítás alá kerül, a NAV első embere Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyettese, Tállai András lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!