2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Politikai irányítás alá kerül az adóhatóság

,

2015. december 1., kedd 15:42, frissítve: szerda 11:35

A kormány irányítása alá kerül az adóhatóság, amelyet eddig csak felügyelt a nemzetgazdasági miniszter.

A kormánytöbbség fél nap alatt átverte a parlamenten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról szóló kormányzati előterjesztést. Január elsejétől a NAV első embere nem egy szakember lesz, hanem egy politikai kinevezett, aki nem más, mint Tállai András, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter helyettese. A parlamenti vitában valamennyi ellenzéki párt kifogásolta az adóhatóság átszervezését. Tállai András egyébként új pozíciójában megtarthatja parlamenti mandátumát.

„Ugye, azt nem gondolják komolyan, hogy elhisszük, hogy tegnapelőtt alkották meg ezt a jogszabálytervezetet? Mikor hónapok óta nincs vezetője az adóhatóságnak. Hosszú hetek óta, különböző nyilatkozatokban adagolják a közvéleménynek, hogy mire készülnek. Senki nem hiszi el önöknek, hogy magával a jogszabály tervezetével nem készültek el ezelőtt több hónappal, de csak tegnap nyújtották be. Ennek a sietségnek egyetlenegy oka van, minél kevesebbet beszéljünk erről a botrányról” – fogalmazott Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő a parlamentben.

2016-tól kevesebb izgulnivalójuk lesz az adócsalóknak. A kormánytöbbség megszavazta a vagyonosodási vizsgálatok korlátozását is. A jövőben saját hatáskörben nem indíthat ilyen eljárást az adóhatóság – csak akkor kezdeményezhetnek vagyonosodási vizsgálatot, ha már van folyamatban nyomozás „vagyon elleni bűncselekmény” gyanújával. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor nincs szó az adóhatóság mozgásterének korlátozásáról.


„Nincs erről tudomásom, hogy a kormány megvonna bármely adóeljárási jogot is az adóhivataltól. Az adóhivatal kezében ez egy erős fegyver, jól kell alkalmazni, ez viszont egy elvárás. Hogy igazságosan és méltányosan alkalmazzák és az adóhivatal ne üldözze a vállalkozókat. Ez szerintem mindenkinek az érdeke. Aki vállalkozó, az képes legyen boldogulni, tartsa be természetesen a játékszabályokat, az adóhivatal meg ne éljen vissza a hatalmával. Szerintem ez egy fontos elvárás. Nincs szó arról, hogy bármilyen jogot elvonnánk az adóhivataltól” – nyilatkozta Lázár János.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!