2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fazekast a földbérletekről faggatták

2015. december 7., hétfő 13:58, frissítve: hétfő 15:37

A földbérletekről kérdezték a szocialisták a parlamentben Fazekas Sándort. Gőgös Zoltán arra volt kíváncsi, hogy az Agárkamara elnökének, Győrffy Balázsnak a törvénymódosító javaslata alapján valóban új szerződéseket kötnek-e majd az új tulajdonosok, és hogy rájuk is vonatkozik-e majd a földforgalmi törvényben meghatározott birtokmaximum. A fideszes javaslatot Lex Simicska II-ként is emlegetik. A módosítás lehetővé tenné, hogy a földbérleti szerződéseken lehessen változtatni, ha a bennük szereplő bérleti díjak jelentősen eltérnek a piaciaktól.

„Arra szeretnék én határozott választ kérni, hogyha itt valóban új szerződéskötésről lesz szó az új tulajdonos és a korábbi földhasználó között, akkor alkalmazni kell-e a mezőgazdasági földek forgalmazásáról szóló tv. 5§ 2-3. bekezdésében lévő birtokmaximumot vagyis 1200-1800 hektár, vagy ez a törvényi hely ebben az esetben valami oknál fogva nem lesz érvényben” – tette fel a kérdést Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában azt mondta: a törvény szabályozza a kérdésekben megfogalmazottakat, amelyek szerinte Gőgös Zoltán felkészületlenségéről tanúskodnak. „A földszerzés felső határa 300 hektár, tehát ha ezt valaki túllépi, az nem kerülhet a birtokába, ezt meg kell tartani a jövőben, és javaslom, hogy a jövőben alaposabban tanulmányozza a nemzeti földalapról szóló törvényt. Ez volt a kérdése, ez rá a válaszom” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!