2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

„Ez a támadás különösen aljas, különösen szörnyű”

2017. május 23., kedd 10:42, frissítve: kedd 13:24

A világ vezető politikusai elítélték a manchesteri merényletet. Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki II. Erzsébet brit uralkodónak és az áldozatok rokonainak. Orbán Viktor Theresa Maynek és az áldozatok hozzátartozóinak fejezte ki részvétét. A kormánypártok, az MSZP, a Jobbik, az Együtt és a Magyar Liberális Párt is együttérzését fejezte ki a merénylet után.

„Összetörtem. Teljes szívemből sajnálom. Szavaim sincsenek” – ezt írta a Twitteren Ariana Grande énekesnő a koncertje után.

Nehezen talált szavakat a brit belügyminiszter is. Amber Rudd szerint ébernek kell lenniük a briteknek, de nem szabad megijedniük.

„Tudom, hogy lesznek olyanok, akik csak ébredésük után értesülnek a tegnap esti manchesteri borzalmas támadás híréről. Ez egy barbár támadás volt, szándékosan a társadalmunk legsebezhetőbb részét állítva célpontba: a fiatalokat, a gyerekeket egy popkoncerten. A gondolataim és az imáim a családokhoz szólnak, az áldozatokhoz, akik érintettek, és tudom, hogy az egész ország osztja a gondolataimat” – nyilatkozta.

Elítélte a brit rendőrség által terrorcselekményként kezelt robbantást az ausztrál miniszterelnök is. A parlamentben tartott beszédében Malcolm Turnbull szolidaritásáról biztosította az Egyesült Királyságot.

„A gondolataink és az imáink a támadás áldozataival és családjaikkal vannak. Szülőként nagyon is átérezzük azok félelmeit, akik arra várnak, hogy a gyermekeik biztonságban létéről értesüljenek. Ez a támadás különösen aljas, különösen durva, különösen szörnyű, mert úgy tűnik, hogy szándékosan tinédzserek ellen irányult” – emelte ki az ausztrál miniszterelnök.

Az FBI és a CIA korábbi biztonsági elemzője szerint a jelenleginél is nagyobb baj történhetett volna, ha a biztonságiak nem állítják meg az elkövetőt. „Sokkal rosszabb is lehetett volna, hogyha – öngyilkos merénylőről beszélünk – tovább jutott volna a biztonsági ellenőrzéseken” – fogalmazott Philip Mudd.

A történtek miatt megszakította brüsszeli útját a brit pénzügyminiszter. Philipp Hammond az európai pénzügyminiszterek tanácsülése után azonnal visszatér Nagy-Britanniába. Hammond eredetileg az „Európai Üzleti Fórumon” beszélt volna német és spanyol kollégájának társaságában. Gonosz támadásnak minősítette az éjszaka történteket a manchesteri polgármester, aki szerint városa összefog majd a terrorcselekmény után.

Andy Burnham, Manchester polgármestere nehezen tudta szavakba önteni „a sokkot, a dühöt és a fájdalmat, amit ma érzünk. Gyerekek voltak, fiatalok és a családjaik, akiket a felelősök kiválasztottak arra, hogy terrorizáljanak és meggyilkoljanak. Ez egy gonosz tett volt”. 

Az amerikai elnök Betlehemben, Mahmúd Abbásszal történt megbeszélése után ítélte el a történteket. Donald Trump azt mondta, teljes szolidaritással állnak az Egyesült Királyság lakosai mellett. „Sok olyan fiatal, gyönyörű és ártatatlan embert, aki élte és élvezte az életet, gyilkoltak meg gonosz vesztesek. Nem nevezném őket szörnyetegeknek, bár nekik ez a céljuk. Mostantól kezdve veszteseknek nevezem őket, mert ők azok, vesztesek és még inkább vesztesek lesznek, emlékezzenek erre” – szögezte le az elnök. 

A francia politikusok is együttérzésükről biztosították a briteket. Christophe Castaner kormányszóvivő fájdalmasnak nevezte a történteket, „mert Manchester gyermekei a mi gyermekeink, én is apa vagyok, két tinédzser lányom van, mi is Ariana Grande-t hallgatunk otthon. Látjuk, hogy a gonosz, hogy kopogtat a mi ajtónkon és Manchester a mi ajtónk is”. 

Németország is kiállt Nagy-Britannia mellett, Angela Merkel közleményében azt írta: tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. 

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök táviratban ítélte el a terrorcselekményt és reményét fejezte ki abban, hogy a merénylet megrendelői nem kerülik el a megérdemelt büntetést. Vlagyimir Putyin ugyanakkor megerősítette, hogy kész növelni a terrorellenes együttműködésben vállalat szerepét a brit partnerekkel.

A manchesteri volt a 2005-ös londoni merényletek óta a legsúlyosabb terrortámadás Nagy-Britanniában. Akkor 56 ember vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!