2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Észak-Korea újabb hidrogénbombával fenyegetőzik

2017. szeptember 22., péntek 13:09, frissítve: péntek 13:32

Észak-Korea a történelem legkeményebb ellenlépésével fenyegette meg az Egyesült Államokat, miután az amerikai elnök kijelentette, hogy kész elpusztítani az ázsiai diktatúrát. A phenjani külügyminiszter szerint a kommunista állam vezetője a legnagyobb csendes-óceáni hidrogénbomba felrobbantását helyezhette kilátásba.

„Határozottan meg fogom fékezni a tébolyodott amerikai vén trotlit” – ismertette az észak-koreai elnök közleményét az állami tv hírolvasója.

Kim Dzsongun így válaszolt az amerikai elnök ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédére, amelyben a teljes megsemmisítéssel fenyegette meg a diktatúrát. Az észak-koreai vezető a történelem legbőszebb hadüzenetének minősítette Donald Trump szavait. Észak-Koreát a külügyminiszter képviselte az ENSZ-ben, így tőle kérdezték meg, hogy mire gondolt pontosan a diktátor.

„Szerintem eddig példátlan nagyságú csendes-óceáni hidrogénbomba felrobbantására utalhat” – mondta Ri Jongho, de hozzátette, nincs elképzelése arról, pontosan milyen akciót rendel el Kim Dzsongun.

Dél-Korea tárgyalóasztalnál rendezné a konfliktust északi szomszédjával.

„Észak-Koreának azonnal abba kell hagynia meggondolatlan provokációit, amelyek az elszigetelődéséhez és összeomlásához vezet. Válassza inkább az atomfegyver-mentességről szóló párbeszédet, amely békésen oldja meg a nukleáris válságot” – jelentette ki a dél-koreai dél-koreai egyesítési minisztérium szóvivője, Baik Te-Hjun.

A közeli Japán támogatja Washington döntését az újabb, Észak-Korea elleni szankciókról.

„Észak-Korea megjegyzései és viselkedése a regionális és a nemzetközi biztonságot veszélyezteti, teljes mértékben elfogadhatatlanok” – nyilatkozta a japán kormány titkára, Szuga Josihide.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa miniszteri ülésén az amerikai külügy vezetője úgy vélte, politikájával Észak-Korea csak elszigeteli magát, egyúttal a nukleáris fegyverek elterjedésének megállítására szólította fel a közösséget, különösen Oroszországot.

„Ha Oroszország hiteles szereplőként szeretné helyre állítani szerepét az észak-koreai helyzet megoldásában, azzal bizonyíthatja jó szándékát, hogy betartja kötelezettségvállalásait a nemzetközi erőfeszítésekkel kapcsolatban a nukleáris biztonság és a fegyverellenőrzés megteremtése érdekében” – mondta Rex Tillerson.

Közben a nukleáris fegyverkezés miatt szigorított szankciók első következményeit már az ország sportolói is érzik. A sízők, az íjászok és a sportlövők a nemzetközi szövetségekhez fordultak segítségért, mert nem tudnak felszereléseket vásárolni a külföldi gyártóktól. Az észak-koreai síszövetség például 20 nagy nemzetközi cégtől próbált vásárolni a februári, dél-koreai téli olimpiára készülő sportolóinak, hiába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!