2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Ennyi volt a második köztársaság”

2016. április 25., hétfő 12:40, frissítve: hétfő 15:53

Véget ért a második Osztrák Köztársaság. A menekülttéma katalizátorként hatott a választásokon. Riadó a néppártoknak – így kommentálták osztrák és német lapok a Szabadságpárt jelöltjének fölényes győzelmét az osztrák elnökválasztáson.

Ennyi volt a második köztársaság – ezzel a címmel kommentálta a Szabadságpárt fölényes győzelmét a Die Presse. Az osztrák napilap szerint az emberek nagykoalíció, azaz a néppárt és a szociáldemokrata párt nélküli életre vágynak, és ez vezetett az FPÖ földindulásszerű győzelméhez. Mindkét nagy párt történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Ez azt jelzi, hogy az ő idejük lejárt, és nem mehetnek a dolgok úgy tovább, ahogy eddig. A jobboldali populisták támogatói és a fiatal választók a politika, a stílus és az ország radikális megváltozását követelik. Ha ezt a régi politika nem érti meg, akkor most egy korszak utolsó hónapjait éljük. Lehetséges, hogy olyan változások játszódnak majd le, mint Magyarországon vagy Lengyelországban. A néppárt és a szociáldemokraták többé nem irányíthatják ketten az országot – írja kommentárjában a Die Presse.

A Szabadságpárt nyerte az első fordulót

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt nyerte az elnökválasztás első fordulóját Ausztriában. Norbert Hofer, a párt jelöltje a szavazatok 36 százalékát szerezte meg. >>>

A kékek földindulásszerű győzelmet arattak. A Der Standard osztrák napilap szerint ezzel új korszak kezdődik, hiszen Ausztriának most először lehet a történelemben FPÖ-s kancellárja. A Szabadságpárt abból profitált, hogy az emberek elégedetlenek a kormány politikájával. A menekülttéma katalizátorként hatott ebben a folyamatban, a kormány menekültpolitikájában beálló fordulatot pedig a szociáldemokrata jelölt nem tudta hitelesen képviselni. Az egykori néppártokból tehát kis pártok lettek, amelyek vagy harcolnak tovább, és munkájukkal próbálják meggyőzni az embereket,  vagy feladják – utóbbi esetben hamarosan a kormányzás is a Szabadságpárt kezébe kerülhet.

Riadó a néppártoknak – ezzel a címmel kommentálta a választások eredményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap szerint Ausztria korszakhatárhoz ért, a néppártok pedig megtapasztalhatták a polgárok haragját – a nagykoalíciók ideje lejárt. A szerző szerint a néppárt és a szociáldemokraták is tisztában vannak vele, hogyha most tartanának választásokat, akkor az FPÖ nyerne. A lap utal arra, hogy a mostani eredmény figyelmeztetés lehet a két német nagy párt, a CDU és az SPD számára is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!