2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Elfogták a dániai terrorista két segítőjét

2015. február 16., hétfő 12:16, frissítve: hétfő 17:34

Elfogták a dániai merényletek két gyanúsítottját. A rendőrök szerint ők segítették a 22 éves arab származású férfit a két koppenhágai támadásnál. Omár Abdel Hamid el-Huszein a hétvégén egy kávézóban, majd egy zsinagógánál lövöldözött. A támadásban két ember meghalt, öten megsebesültek. Az arab férfi nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, két hete szabadult a börtönből, késelés miatt kellett ülnie.

Virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a dán fővárosban a hétvégi merényletekre. A támadások óta nagy a rendőri készültség Koppenhágában. A rendőrség a város bevándorlók által lakott negyedeiben razziázott, több városrészt időlegesen le is zártak. Egy internetkávézóban több embert is letartóztatott a rendőrség. „Úgy két órája vagyok itt, és egy órával ezelőtt a rendőrség négy férfit tartóztatott le, és azt hiszem, egy nőt is. Megbilincselték őket és elvitték egy rendőrautóval” – számolt be korábban egy újságíró a helyszínről.

A koppenhágaiakat sokkolták az események. „Talán túl természetes volt eddig, hogy egymás mellett élünk, de most van egyfajta hála, hogy mi túléltük. Sok muszlim fiatallal dolgozom, és nagyon várom már, hogy beszélhessek velük erről” – nyilatkozta a történtek után egy koppenhágai tanár.

A rendőrség Omár Abdel Hamid el-Huszeint nevezte meg a merénylet elkövetésével. A 22 éves férfi szombaton egy kávéházban nyitott tüzet, ahol a szólásszabadságról tartottak konferenciát. Az eseményen Lars Vilks svéd művész volt a fő előadó, akit korábban halálosan megfenyegettek Mohamed-gúnyrajzai miatt. Az eseményen jelen volt Franciaország koppenhágai nagykövete is. A lövöldözésről egy amatőr felvétel is készült. Ezen az látszik, ahogy egy járókelő egy földön fekvő sebesültön próbál segíteni. A fegyveres a kávézóban 40 lövést adott le, vasárnap hajnalban ezután egy zsinagóga felé futott, ahol lelőtt egy biztonsági őrt.

A francia belügyminiszter Koppenhágába látogatott, hogy szolidaritását fejezze ki a dánokkal. „Franciaország és Dánia közös érdeke, hogy a terrorizmus ellen fellépjen, hiszen látható, hogy bárhol megjelenhet. Nem győzöm kellő mértékben hangsúlyozni, hogy mindkét országban és Európában is nagy a terrorfenyegetettség, ezt mutatják a Dániában történtek is” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Francois Hollande szerint a hétvégi dániai támadások párhuzamba vonhatók a januári franciaországi merényletekkel. „Ma Dánia és Franciaország ugyanaz az ország, ugyanazt a fájdalmat érzik, ugyanazt a szomorúságot. Ugyanakkor ugyanazt a vágyat is, hogy ellenálljon és felülkerekedjen a terrorizmuson” – fogalmazott a francia elnök.

A párizsi dán nagykövetség előtt százak gyűltek össze, hogy az áldozatokra emlékezzenek. Dán vagyok, zsidó vagyok, Charlie vagyok. Úgy gondolom, hogy együtt kell kiállnunk, és boldog vagyok, hogy ennyi szervezet különböző háttérrel reagált a felhívásunkra ma este” – nyilatkozta Sacha Reingewirtz, a zsidó diákok szervezetének elnöke.

Dánia 10 éve lett a radikális iszlamisták célpontja egy Mohamed prófétából gúnyt űző rajzsorozat miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!