2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Egyetlen forint uniós forrás sem érkezett még

2016. április 5., kedd 20:28, frissítve: szerda 08:36

Egyetlen forint uniós forrás sem érkezett még Magyarországra az új fejlesztési ciklusban. A nyertes pályázókat egyelőre a magyar adófizetők pénzéből fizeti a kormány. A csúszásnak személyi következményei nem lesznek a kancelláriaminiszter nyilatkozata alapján.

Tavaly májusban a mentők napján jelentették be, hogy uniós pénzből új kocsikat vesznek. Csakhogy a mostani, tehát a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban egyelőre egyetlen forint nem érkezett Brüsszelből – ismerte el a Miniszterelnökség a Magyar Nemzetnek, pedig Lázár János kancelláriaminiszter 2017 nyarára az összes uniós pénzt lekötné. Az eddig elbírált pályázatok többségénél az érdemi munka még nem kezdődött el, így olyan számlák sincsenek, amelyekre az Európai Unió fizethetne.

„– A legfontosabb, hogy az összes pályázat 52 százaléka megjelent. Először ki kell írni a pályázatokat ahhoz, hogy le lehessen hívni. Most ott tartunk, hogy a rendelkezésre álló keretből 52 százaléknyi ki van írva. 48 százalék még mindig nincs kiírva.
– Felelősségre vonás lesz esetleg?
– Nem, mert a pályázatok kiírásával nagyon jól állunk. 2018-ra minden pénzt ki fogunk fizetni”

– mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az uniós pályázatokért évekig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felelt, de az NFÜ-t 2014 januárjától megszüntette a kormány, az irányítás akkor került Lázár Jánoshoz. „A kormány korábban lerombolta a fejlesztéspolitikai intézményrendszert, és nem épített fel helyette megfelelőt. Információink szerint jelenleg is létszámstop van, ha nem fogják a kapacitásokat bővíteni, akkor semmi esély nem lesz arra, hogy megfelelő módon lehessen ezt a két évet pótolni” – fogalmazott Schmuk Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint a korrupció miatt csúszik az uniós források lehívása. „Legtöbb esetben a korrupció az, ami az uniós pénzek esetében a problémát jelenti, de természetesen nyomon követjük a folyamatokat. Arról is lehetett hallani, hogy a kormány még ebben a ciklusban, 2018-ig minden forrást megpróbál majd lehívni. Figyelmemmel kísérjük, ez hogy fog nekik sikerülni” – nyilatkozta Staudt Gábor.

A Gyurcsány-párt álláspontja hasonló. „Korrupciós ügyek miatt tartottak vissza már nagyon sok száz milliárd forintot. Ez újabb szégyen, hogy nem jutunk hozzá az uniós forrásokhoz. Ráadásul, hogy még tetézze a bajt a kormány. Nem elég, hogy nem jutunk hozzá a forrásokhoz, még hitelt is veszünk föl, hogy a haverok zsebét megtömő projektek mégiscsak finanszírozva legyenek” – jelentette ki a DK szóvivője, Gréczy Zsolt.

Az MSZP attól tart, hogy jelentős pénzektől esik el az ország. „Erős a félelem, hogy az unióval való elszámolás súlyos milliárdokba kerül majd a magyar adófizetőknek, nem látjuk, hogy miért nem úgy történnek a kifizetések, ahogy zajlik a folyamat. Ebben vannak erős kétségek. A részleteket meg kell vizsgálni, és ha bűncselekmény áll fenn, akkor le kell folytatni a nyomozást, ha nem elszámolási kérdések, akkor azokat tisztázni kell az unióval” – szögezte le Molnár Zsolt.

A nyertes pályázóknak a kormány egyelőre a magyar költségvetésből fizet, eddig 23 milliárd forint ment el ilyen célra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!