2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Doppingbotrány: több száz atléta került veszélybe

Hír TV

2015. augusztus 2., vasárnap 19:19, frissítve: hétfő 11:03

Minden harmadik érmet tiltott teljesítménynövelő szerekkel szerezhettek az atléták a 2001 és 2012 között rendezett világversenyeken – a nemzetközi szövetségtől kiszivárogtatott adatok szerint. A doppingellenes szervezet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonnali vizsgálatot sürget. Egy hazai szakember szerint óvatosan kell kezelni a nemzetközi sajtóban megjelent hírt.

Ötezer atléta tizenkétezer vértesztjének eredményeihez jutott hozzá a brit Sunday Times és a német közszolgálati televízió, az ARD. A mintákat 2001 és 2012 között vették a sportolóktól. Az adatokat a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől szivárogtatták ki, a dokumentumokat ismeri a BBC is. A brit közszolgálati csatorna szerint több mint nyolcszáz atléta doppingolhatott a vizsgált időszakban, a 2001 és 2012 között rendezett világversenyeken – köztük az olimpiákon – minden harmadik érmet olyan sportolók szereztek, akik a gyanú szerint tiltott módszerrel fokozták teljesítményüket – jellemzően vérátömlesztéssel, illetve vérképző hormonnal, azaz EPO-val. A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet, a WADA elnöke azt mondta, hogy nagyon meglepték a tényfeltáró riportok, ezért azonnali vizsgálatot sürget. „Ezek durva állítások. Ellenőriznünk kell. Ezt egy bizottságnak kell elvégeznie, amilyen gyorsan lehetséges” – mondta Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke.


A Magyar Antidopping Csoport vezetője kevésbé meglepett. Tiszeker Ágnes úgy fogalmazott: évek óta érik a bumm a doppingellenőrzésben, ő maga arra számít, hogy ismert sportolók is megbuknak. A sajtóban megjelent adatokat mégis óvatosan kezeli. Mint mondta, a megszokottól eltérő eredmény nem jelenti automatikusan azt, hogy egy sportoló doppingolt. „Biológiai paramétereket gyűjtenek, hematológiai, vérképző szervi paramétereket, szteroidprofilokat, hormonszinteket néznek, ezek mind a sportoló saját értékei. Tehát nem tiltott szert keresnek, hanem normál értékeket néznek. Ha elég sok mintát gyűjtünk, kialakul egy kép. Ez olyan, mint az ujjlenyomat, jellemző az emberre. Ha ebben egy óriási változás mérhető és tapasztalható, aminek nincsen orvosi indoka vagy nincsen elfogadható magyarázata a sportoló részéről, akkor ez doppingvétséget alapozhat meg. Tudunk róla, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már harminchat ilyen pozitív eredménynél tart, ahol a saját értékhez képest óriási eltérés volt” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke.

A gyanús mintákat két, egymástól független orvosszakértői bizottsággal ellenőriztetik, a bizottságok kiegészítő vizsgálatot vagy új mintavételt is elrendelhetnek – tette hozzá Tiszeker Ágnes. A tényfeltáró riportok szerint a világ első számú doppinghatalma Oroszország, ahol az atléták 80 százaléka használt már tiltott szereket. Állítólag a kenyaiak is nyakig benne vannak a botrányban, sportolóik 18 érmet szerezhettek tiltott szerekkel. Az atlétika két szupersztárja, a brit Mo Farah és a jamaikai Usain Bolt viszont tisztán versenyez a hírek szerint. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is vizsgálná a sajtóban megjelent állításokat. „Teljes a bizalmunk a WADA-ban, ezek az állítások ebben a pillanatban részleges bizonyítékokon alapulnak, részletes vizsgálatot igényelnek, biztosak vagyunk benne, hogy az olimpiai bizottság is foglalkozni fog ezzel az üggyel, de akár a WADA, akár a bizottság a jelenlegi szakaszban azt teheti, hogy összegyűjti a bizonyítékokat és kivizsgálja az ügyet” – nyilatkozta a NOB szóvivője, Mark Adams.

Az adatokat két héttel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közgyűlése és alig egy hónappal a pekingi atlétikai világbajnokság előtt szivárogtatták ki a sajtónak, amely nem nevezte meg az érintett sportolókat.

Nincs magyar sportoló köztük

Magyar sportoló nincs a doppingolással gyanúsított atléták között – mondta a hazai szövetség főtitkára a Hír Televíziónak. Gyulai Márton feltételezése szerint főleg hosszútávfutók lehetnek érintettek, hiszen az EPO-t az állóképesség fokozására szokták használni. A magyar sportvezető hozzátette, hogy hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak még a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől. „A Magyar Atlétikai Szövetség – ahogy egyetlen más tagszövetsége a 214 közül az IAAF-nek – semmiféle tájékoztatást nem kapott. Az IAAF ezt a belső körökben vizsgálja. Van egy etikai bizottság, ők járnak utána, de én azt gondolom, mi ebben semmilyen módon nem vagyunk érintettek. Nemcsak azért, mert tiszta a lelkiismeretünk és tudjuk, hogy magyar sportoló nincsen azok között, akiknél felmerült, hogy esetleg tiltott szerekkel készültek volna, sokkal inkább azért, mert a riportok arról szóltak, hogy az EPO elsősorban az állóképességet fejlesztő doppinglistás szert miként használják a sportolók” – fogalmazott a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!