2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Célpont 18:05

Ciprasz puhul, engedhet a hitelezőknek

2015. július 1., szerda 15:35, frissítve: szerda 17:23

A legfrissebb hírek szerint a görög miniszterelnök hajlandó elfogadni a hitelezők szinte majdnem minden feltételét – állítja a Financial Times című gazdasági napilap a görög miniszterelnök egy tegnapi levelére hivatkozva.

A legfrissebb hírek szerint a görög miniszterelnök hajlandó elfogadni a hitelezők szinte majdnem minden feltételét – állítja a Financial Times című gazdasági napilap a görög miniszterelnök egy tegnapi levelére hivatkozva. A lap brüsszeli tudósítója Twitter bejegyzésében azt állítja, hogy Alexisz Ciprasz tegnap késő este két oldalas levelet küldött az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Valutaalapnak, amelynek másolatához ma jutott hozzá a lap.

A német kancellár szerint az esetleges hiteltárgyalásokat csak a vasárnapi görög népszavazás után folytathatják. Angela Merkel a Bundestag rendkívüli ülésén közölte, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll Görögország előtt, ám utalt arra, hogy az új segélyprogramról szóló tárgyalásokhoz nélkülözhetetlen a német parlament alsóházának jóváhagyása.

Arról az Eurocsoportnak kell döntenie, hogy egyáltalán tárgyalnak-e egy új görög hitelprogramról. Az eurózóna pénzügyminiszterei este ülnek össze. Athénnak éjfélig kellett volna kifizetnie több mint 1,5 milliárd eurót az IMF-nek. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatója szerint csődeseménynek minősül, hogy Görögország nem törlesztett időben. A valutaalap vezérigazgatójának közlése szerint Görögország a törlesztés elmaradása ellenére a pénzügyi szervezet tagja marad, de amíg hátraléka van, nem lesz hozzáférése új hitelekhez.

Ezer bankfiók nyitott ki ma Görögországban, hogy a nyugdíjasok pénzhez juthassanak. Sokuknak ugyanis nincs bankkártyája, így az automatákból nem tudnak pénzt felvenni. Beszámolók szerint a bankok előtt már hajnalban hosszú sorok álltak. Kedd este egyébként több mint húszezren tüntettek Athénban a nemzetközi hitelezők javaslatainak elfogadása és az euró mellett. Egy friss közvélemény-kutatás közben azt mutatja, hogy a görögök többsége továbbra is nemet mond a nemzetközi hitelcsomagra, bár arányuk folyamatosan csökken.

– Gyakran előfordul, hogy húsz eurós nincs már az automatában, tehát a hatvan euró helyett ötven euróval kell távoznia a vendégnek, de a teljesen új jelenség az, hogy a megnyílt bankok előtt heringként szorong több száz nyugdíjas Thesszalonikitől Krétáig, volt aki ott éjszakázott, és volt aki ott tudta meg, hogy ABC sorrendben fogják őket kiszolgálni, tehát lehet, hogy ma egyáltalán nem, hanem csak pénteken jut hozzá a 120 eurójához – mondta Fokasz Nikosz egyetemi tanár.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!