2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Buda-Cash: Áder szerepét firtatja az MSZP

2015. március 5., csütörtök 15:42, frissítve: szombat 12:49

Felszólítja az MSZP Áder Jánost, hogy tisztázza szerepét a Buda-Cash Brókerházhoz kötődő bankcsoport létrejöttében.

A szocialista Harangozó Tamás szerint a pénzintézetek akkor jöttek létre, amikor a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt. Az ellenzéki politikus azt mondta: a jogszabályban a kormánytöbbség hagyott egy kiskaput, az integrációból kimaradhattak azok a takarékszövetkezetek, amelyek a törvény elfogadása előtt jelezték, hogy bankká alakulnak.

– Felszólítjuk tehát Áder Jánost, hogy tisztázza szerepét a Fidesz legnagyobb bankbotrányának kialakulásában. Hogyan fordulhatott elő, hogy az elnöki vétó alkalmazásával, tevőlegesen is hozzájárult a bankcsoport létrejöttéhez? Kapott-e kérést vagy megbízást bárkitől, hogy a törvényt küldje vissza? Tudta-e, hogy az ő elnöki vétója nélkül ezek a bankok létre sem jöhettek volna? – fogalmazott Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP azt követeli, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke mondjon le, vonják felelősségre Szász Károlyt, a pénzügyi felügyelet akkori elnökét, az állam pedig minden károsultat 100 százalékban kártalanítson.

Fidesz: az MSZP inkább kérjen bocsánatot

A Fidesz közleményben reagált, szerintük a szocialisták korábban még ellenezték a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, most pedig azt kérik számon az államfőn, hogy miért hátráltatta azt. A Fidesz szerint az MSZP-kormányok hagyták, hogy a Buda-Cash eltüntettesse az ügyfelek pénzét, ezért inkább bocsánatot kellene kérniük a károsultaktól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!