2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Brüsszelben tárgyalnak a brit kilépésről és feltételeiről

Hír TV

2017. október 20., péntek 10:38, frissítve: péntek 18:38

Theresa May miniszterelnök mellett az ellenzéki Munkapárt vezetője, Jeremy Corbyn is az uniós főtárgyalóval egyeztetett. Angela Merkel német kancellár szerint a kilépési tárgyalások során tartani fogják az időbeli keretet.

Jeremy Corbyn és csapata Michel Barnier uniós brexitfőtárgyalóval egyeztetett Brüsszelben.

„Ez egy privát találkozó volt, nem tárgyalás, inkább beszélgetés. Megpróbáltuk feltérképezni, hol tartanak a tárgyalások, elmondtuk, hogy garantálni kívánjuk az uniós polgárok Nagy-Britanniában maradáshoz való jogát, elmondtuk azt is, hogy úgy gondoljuk, a végén megállapodás lesz, továbbá biztosítani kívánjuk a munkahelyek védelmét Nagy-Britanniában, és kiállunk azon emberek érdekei mellett, akiknek a munkája nagyban függ az uniós kereskedelemtől” – számolt be Corbyn.

A brit ellenzéki vezető szerint Theresa May kormánya nem tett eleget a tárgyalások előremozdításáért.

„Nem jó dolog az, ha egy gyártó, szolgáltató vagy bármilyen más vállalat a költözésen gondolkodik. Ez az, ami igazán rávilágít ennek a kormánynak a tárgyalások során mutatott határozatlanságára. Tizenöt hónappal vagyunk a népszavazás után, és még mindig nincs semmi haladás, határozottság, pedig csak a brit kormányon és a miniszterelnökön múlik, hogy biztosítsa a fejlődést és a tárgyalások haladását. Ez a bizonytalanság tarthatatlan” – jelentette ki Jeremy Corbyn.

A kormányfő gyors haladást vár a kilépési tárgyalásokon.

„Néhány héttel ezelőtt Firenzében egy nagyon ambiciózus és merész tervet ismertettem, a víziónkat az EU és az Egyesült Királyság közötti partnerség jövőjéről. Ennek középpontjában az együttműködés áll a fontos kérdésekben, és a közös kihívások kezelése, amivel szembe kell néznünk. A Firenzében mondott beszéd megerősíti az ambiciózus víziót, és várom, hogy ebben előrehaladjunk a következő hetekben” – nyilatkozta Theresa May.

A német kancellár még mindig bizakodó a brexittárgyalások ügyében.

„Mindkét oldalnak keményen kell dolgoznia. Ki kell mondanunk, hogy mik a következtetések, amikor Nagy-Britannia ezt vagy azt a partnerséget akarja, és még egyáltalán nem tiszta, hogy mi fog történni. A megadott időkereten belül fogunk végezni, és mindannyian tudjuk, hogy mikor lesz vége az egyeztetéseknek. Megállapodást szeretnék, és nem megjósolhatatlan megoldásokat. Nagyon intenzíven dolgozunk ezen” – mondta Angela Merkel.

Az unió készen áll arra, hogy visszautasítsa a brexit utáni kereskedelmi megállapodásokról szóló megállapodás azonnali megkezdését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!