2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egyhangú igen a brókerek elszámoltatására

2015. március 24., kedd 12:01, frissítve: kedd 18:52

Saját vagyonukkal, visszamenőleg is felelősek lesznek a brókerbotrányok haszonélvezői a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat szerint.

Egyhangúlag támogatta a parlament gazdasági bizottsága a brókerek elszámoltatásáról szóló törvényt. A javaslat célja, hogy a brókerbotrányban érintett cégek tulajdonosai és brókerei saját vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. Rogán Antal a bizottságban arról beszélt: a törvénytervezet alapján strómanokon keresztül sem tudják majd az érintettek kimenekíteni vagyonukat: „Aki kezdettől tulajdonos volt, igazgatótanácsi tag volt, felügyelőbizottsági tag vagy könyvvizsgáló volt, annak az esetében a bíró dönthet úgy, hogy a vagyonát zár alá veszi. Akkor is, ha az illető időközben megpróbált minden kapcsolatot megszakítani. Itt nyilván azt kell mérlegelni, hogy ez valódi szakítás vagy csak formális, tehát például egy cég átjátszása strómanok kezére. Ezt nyugodtan mérlegelheti a bíró, és ettől függetlenül a teljes vagyon zár alá vételét kezdeményezheti” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

A hétfőn a parlament elé benyújtott törvényjavaslat alapján nemcsak a bűncselekményekben érintett cégek vagyonát, hanem a kapcsolt vállalkozások, a vezető tisztségviselők, a tulajdonosok, a felügyeleti bizottsági tagok és egyes könyvvizsgálók vagyonát is zárolni lehetne. Lefoglalnák a büntetőeljárás megindítása után a hozzátartozók nevére kimenekített vagyonelemeket is. Emellett bíróság vizsgálná a csalássorozat kirobbanása óta kötött összes szerződést. A törvényjavaslat alapján a zárolt vagyont minden esetben a brókerbotrányok áldozatainak kártérítésére kell fordítani.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!