2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bizottság az offshore-botrány miatt

2016. április 7., csütörtök 10:00, frissítve: szombat 15:18

Bizottságot hoz létre a panamai kormány az offshore-botrány miatt. A testület panamai és külföldi szakértőkből áll majd, és a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgálja. Közben az ügyben érintett izlandi miniszterelnök mégis belebukott a botrányba, helyére a mezőgazdasági minisztert nevezték ki, ősszel pedig előre hozott választást tartanak.

A lemondásról, majd visszavonásáról szóló hírek ellenére új miniszterelnöke van Izlandnak. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy Sigmundur David Gunnlaugsson panamai offshore-érintettsége miatt inkább új miniszterelnököt nevez ki, hogy elkerülje az ellenzék által szorgalmazott azonnali előre hozott választást. A kabinet Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert kérte fel az ország vezetésére.

„Ez nagy teher ebben a helyzetben. Nem a legboldogabb pillanat, amikor átveszem a miniszterelnöki széket, de igyekszem a legjobbat nyújtani. Remélem, hogy az izlandi emberek látni fogják, hogy az új kormány növeli a stabilitást mind a politikában, mind a kormányzásban” – mondta Jóhannsson.

Ugyanakkor fél évvel előre hozták a választást is, a választók szeptemberben járulhatnak az urnák elé.

A miniszterelnök azért került bajba, mert a napokban kiszivárogtatott panamai dokumentumokból kiderült, hogy ő és felesége közel négymillió dollár, vagyis több mint egymilliárd forint értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. A kormányfő tagadott.

„Úgy érzem, az a helyes, hogy ma este átengedem a helyet az új miniszterelnöknek. Az új kormányfő kemény és jó ember, és ez jó ok, hogy gratuláljunk az izlandiaknak” – fogalmazott Sigmundur David Gunnlaugsson.

Szerda este ismét néhány ezer ember tüntetett a reykjavíki parlament épülete előtt. A demonstrálók közül néhányan tojással és joghurttal dobálták meg a törvényhozás épületét.

Panamában Juan Carlos Varela elnök megvédte országát a nemzetközi kritikáktól az offshore számlák kiszivárogtatása után. „A panamai kormány a külügyi minisztériumon keresztül független bizottságot hoz létre tapasztalt hazai és külföldi szakértők bevonásával, hogy felmérjék a jelenlegi gyakorlatot, és olyan intézkedések meghozását javasolják, amelyeket megoszthatunk a világ más országaival, hogy erősítsük az átláthatóságot a pénzügyi és jogi rendszerekben” – nyilatkozta az államfő.

Közben az OECD főtitkára kijelentette: szokatlan, hogy Panama nem hajlandó részt venni abban az együttműködésben, amely a pénzügyi információk államközi cseréjéről szól. Szerinte a Mossack Fonseca körüli ügyek azt mutatják, hogy ez a tartózkodás korántsem véletlen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!