2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Apokaliptikus állapotok a Keletiben, heringként zsúfolódtak össze a migránsok

2015. augusztus 31., hétfő 16:00, frissítve: hétfő 18:37

Mint a heringek, úgy zsúfolódtak össze a zömében afgán és szír menekültek a Budapestről a németországi Münchenbe tartó nemzetközi vonaton.

A helyzet kaotikus, azok a magyar állampolgárok, akik törvényesen akarnak eljutni Németországba, egyszerűen nem fértek fel a szerelvényekre.

Azért is nagy a felháborodás a részükről, mert a híradásokkal ellentétben a Keleti pályaudvarnál nem találtak a migránsokat felügyelő rendőröket, a nemzetközi vonatoknál is csak egy-két készenlétis állt.

A Hír TV tudósítója azt mondta, hogy a vonatkocsikban a gyerekeknek fenntartott úgynevezett rajzfilmszobákat is afgán menekültek foglalták el a vonaton.

Tülekedés volt továbbá a pályaudvar jegyvásárló pontjainál, az alkalmazottak próbálták becsukni az ajtókat, de a menekültek „apokaliptikus módon” odatették a kezüket, rendőr azóta sem érkezett, a MÁV sem tájékoztatott semmiről.

Elindul a vonat, a rendőrök sehol

Valószínűleg el fog indulni a 13.10-es vonat Münchenbe a Keletiből a Hír TV helyszíni tudósítójának beszámolója szerint. Mint mondta, a vonat zsúfolásig megtelt, a magyar utasok többsége leszállt a vonatról, mondván, hogy ezt a tömegnyomort nem bírják elviselni.

Név nélkül nyilatkozó vasúti dolgozók televíziónknak azt mondták, valamiféle „megállapodás” lehet a német, az osztrák és a magyar hatóságok között, mert sehol sem látni rendőrt, akik megakadályoznák, hogy a migránsok papírok, úti okmányok nélkül vonatra szálljanak.

Nem vállalták a felelősséget

Negyven perc a nyolc helyett, ennyi késéssel indult el a 13.10-es vonat a Keletiből Münchenbe. A Hír TV tudósítója azt mondta, hallani lehetett, ahogy a főkalauz azt mondja a telefonba egy másik illetékesnek, hogy nem vállalja a felelősséget a járatért, ugyanis a túl sok ember miatt a menekülőjáratokat, a tűzoltó berendezéseket és a mellékhelyiségeket sem lehetett megközelíteni a Railjeten.

Ennek ellenére a vonat mégis elment, nem tudni, hogy milyen utasítások alapján.

A korábbi, a hétfői nap második, 11.10-es járatát már másfél órája a magyar–osztrák határon tartják. A következő 15.10 kor indul, a pénztáraknál még százméteres sorok állnak annak ellenére, hogy már nincs jegy.

Nem ér oda este tízre

A három órakor induló járaton is rengetegen vannak, a lépcsőn és az ajtóban is migránsok állnak. A Hír TV-nek sikerült beszélnie az egyik kalauzzal, aki azt mondta, szinte lehetetlen lesz ellenőrizni az utasok jegyét, de az biztos, hogy mindenki vett menetjegyet Németországba. Mivel a határon az előzőekhez hasonló szinte biztos, hogy megállítják ezt a vonatot is, kizárt, hogy este tízre odaérjen Münchenbe.

Nem váltják vissza a jegyeket

Hatalmas a sor a Keletiben a jegypénzáraknál délután négy órakor is, televíziónknak azok a magyarok, akik Münchenbe próbálnak eljutni, azt mondták, hogy a jegyeket nem váltja vissza a MÁV, azt közölte velük a társaság, hogy szálljanak fel egy későbbi vonatra – ez tudósítónk beszámolója szerint egyébként lehetetlen lesz a mai nap során.

A migránsok elégedettek a magyar rendőséggel, azt mondják, mindenki nagyon kedves, segítőkész.

Egymáson tapostak az emberek

Fél órája érkezett be a Keleti pályaudvarra a 17 órakor Münchenbe induló vonat, a migránsok startra készen álltak a peronon, majd egymáson áttaposva megrohamozták a vonatkocsit, ahogy az megállt. A Hír TV beszélt egy szír állampolgárral, aki Németországba akar menni, ő azt mondta, hogy öt órát állt sorba, amire meg tudta venni a jegyeket magának és a családjának.

Továbbra is nagy az elégedetlenség a magyar utasok részéről, hiszen ők nem tudják vissza váltani a jegyüket és sokan félnek felszállni a zsúfolásig tömött szerelvényekre.

A 11 órakor elindult vonatot egyébként az osztrákok mintegy két órás átvizsgálást követően tovább engedték Németország felé, a következő, 13 órakor elindult vonatról pedig az utasok felét egy másik szerelvényre szállították át, biztonsági okokból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!