2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Államtitkár úr, állítsa le ezt az őrületet!”

2016. március 1., kedd 10:26, frissítve: kedd 20:41

Militáns migránsokhoz hasonlította a pedagógus-szakszervezetek vezetőit és a tanárokkal rokonszenvező szülőket a Fidesz alelnöke a parlamentben. Németh Szilárd egyúttal leszélsőbaloldalizta az MSZP-t, a Jobbikot pedig szélsőjobboldai pártnak minősítette. Az LMP szakpolitikusa a ma folytatódó földprivatizáció leállítására szólította fel a kormányt.

„Államtitkár úr, én tudom, hogy tárcáján belül ön egy befolyásos ember. Anélkül, hogy válaszolna, menjen ki, telefonáljon, állítsa le az árveréseket, hívja fel a ma megkezdett tevékenységet, és szüntesse meg ezt az őrületet, ami a közvagyon kijátszására irányuló rablótevékenységnek az elmúlt huszonöt éves folytatása és legnagyobb csúcsa azáltal, hogy a vidékre hosszabb távon legnagyobb hatást gyakorló tevékenységgel nem tudunk mit kezdeni” – fogalmazott Sallai R. Benedek.

Az árverések azonnali leállítására szólította fel a földügyi államtitkárt az LMP szakpolitikusa. Sallai R. Benedek újra elmondta, hogy a tavaly dobra vert földek négyötödét nem kis- és közepes gazdálkodók vették meg, hanem nagybirtokosok vagy kormányközeli üzletemberek. Az ellenzéki politikus a Nemzeti Földalapról szóló törvényre hivatkozott, amely szerint a földbirtok-politika egyik fő irányelve a családi gazdaságok kialakítása és megerősítése.

„Nem hatalmazza fel a törvény arra, hogy államtitkáraik rokonságának, miniszterek rokonságának, akár konkrétan nagygazdálkodóknak, akik soha korábban nem gazdálkodtak, milliárdosok gyermekeinek, aki mindegyik 296 hektárt, 298 hektárt, tehát a szerzési maximumot egyszerre tudja megszerezni, hogy ilyeneknek adjanak el földet, erre az NFA-törvény nem ad felhatalmazást, és ezzel ön is tisztában van” – üzente Sallai R. Benedek.

Bár az LMP-s politikus kérte, a földügyi államtitkár nem mondta meg, hogy a kormány hány hektárig vagy aranykoronáig tekinti a termelőket családi gazdálkodóknak. Azt viszont Bitay Márton egyértelművé tette, hogy a földprivatizációt folytatják. „Megérthetetlen, hogy mi abba a politikai, agrárgazdasági vagy akár ellenzéki ráció, hogy ne biztosítsunk arra lehetőséget, hogy állami termőföldet vásárolhassanak a gazdák” – fogalmazott az állami földprogramért felelős államtitkár.

Az állam nem azért épít iskolákat, hogy munkahelyeket teremtsen – mondta Hiller István volt szocialista oktatási miniszter napirend előtti felszólalásában. „Hanem azért csinál az ember iskolát, hogy a legkisebbeknek, a következő nemzedéknek a legmagasabb szinten átadja a tudását, tapasztalatát, és a szó nemes értelmében nevelje őket. Azt kell mondjam, hogy ma a magyar közoktatás ezeket a célokat nem teljesíti” – fogalmazott Hiller István.

Direkt pártpolitikai célokat szolgált a pedagógusok demonstrációja és a hétfői, szülői tiltakozás is. Erről már a Fidesz alelnöke szónokolt, aki civilben maga is tanító. „Ugyanúgy gátlástalanul tolják maguk előtt a gyermekeket, ugyanúgy felelőtlenül használják a kiskorú gyermekeket pajzsként, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlók. És ebben nincs különbség a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali pártok között. A Jobbik a DK-val, az MSZP-vel kart karba öltve menetel be az iskolákba, Dúró Dóra pedig Hiller Istvánnal kánonban nyomják az agymosást” – vélekedett Németh Szilárd.

Nem a kormány hibája, hogy egyes szakmai szervezetek bojkottálják a Köznevelési Kerekasztalt – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. „Mi arra biztatunk mindenkit, válassza meg a képviselőit, válassza meg a szószólóit, üljön le a Köznevelési Kerekasztalhoz, ott fogjuk ezeknek a problémáknak a megoldásait közösen kitalálni” – jelentette ki Rétvári Bence. Hiller Istvánnak pedig azt válaszolta, hogy a 2010 előtti oktatási rendszer visszaállítására nincs mód, mert azzal újra konzerválnák a társadalmi különbségeket az államtitkár szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!