2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Allah akbar! kiáltással késelt meg katonákat

2017. augusztus 26., szombat 07:41, frissítve: szombat 11:12

Egy feltehetőleg dzsihadista férfi támadt késsel katonákra Brüsszelben még pénteken. A támadót lelőtték. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet. Szintén késsel sebesített meg két rendőrt egy férfi Londonban, a Buckingham-palotánál. Az még kérdéses, hogy ez esetben is terrortámadás történt-e. Közben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Rómát és a Vatikánt is merényletekkel fenyegette meg.

Allah akbar! – ezzel a kiáltással késelt meg egy férfi katonákat péntek este Brüsszel központjában. Az egyenruhások válaszul rálőttek a férfira, és a földre teperték. A támadó belehalt sérüléseibe. A katonák az arcukon és a kezükön sérültek meg.

A belga ügyészség szerint terrortámadás történt. Az elkövető egy 30 éves, szomáliai származású belga állampolgár. Korábban nem volt ismert a rendőrség előtt. Belgiumban a tavaly márciusi, 32 ember halálát okozó merényletek óta magas fokú a terrorkészültség.

Járőröző rendőrökre támadt egy férfi London belvárosában is, miután azok megállították, és egy hosszú kést találtak nála. Két rendőr könnyebben megsérült, a támadót őrizetbe vették. Az még kérdéses, hogy ez az eset is a terrorizmushoz köthető-e. A támadás II. Erzsébet királynő lakhelyénél, a Buckingham-palotánál történt.

Eközben több ezren vonultak utcára a múlt heti spanyolországi terrortámadások helyszínén, Barcelonában és Cambrilsban. A demonstrálók azt kiabálták, hogy nem félnek, és szolidaritásukat fejezték ki az áldozatokkal.

„Szerintem az emberek többsége jó, függetlenül attól, hogy muszlim, keresztény vagy vallás nélküli. A radikalizmus nem tudja lerombolni az életmódunkat, nem szíthatja a gyűlöletet és a rasszizmust. Ma azért jöttek el ilyen sokan, hogy demonstrálják a bátorságukat, és elmondják, mindannyiunknak dolgoznunk kell a békéért és az együttélésért” – mondta egy tüntető.

A megmozduláson muszlimok is megjelentek, és elhatárolódtak a terrorakcióktól. „Nagy hatással voltak rám a történtek. Valaki idejött, és embereket ölt. Minek a nevében tette ezt, a vallás nevében? Ilyen nincs. A mi vallásunk a béke, a mi vallásunk az élet. Nekünk védenünk kell az életet, nem pedig ölni” – mondta egy muszlim demonstráló.

A múlt heti gázolásos merényletekben 15-en veszítették életüket. A támadásokat egy marokkóiakból álló terrorcsoport követte el. A hatóságok nyolc terroristát megöltek, négyet őrizetbe vettek. A vérengzéseket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, amely azóta Rómát és Vatikánt is gázolásos és késeléses támadásokkal fenyegette meg.

A terrorszervezet által közölt videón dzsihadista fegyveresek Krisztus-szobrokat semmisítenek meg, és széttépnek egy Ferenc pápát ábrázoló posztert. Egyúttal arra figyelmeztetik az úgynevezett hitetleneket, hogy az Iszlám Állam fegyveresei az olasz fővárosba is eljutnak. Az utóbbi napokban több hasonló videót is publikáltak.

Európában 2014 óta 25 olyan iszlamista támadás történt, amely halálos áldozatokkal járt. A terrorakciókban több mint 450-en veszítették életüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!