2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:00

Ahol az ingyencsoki sem vált be, ott diákok ültek be kasszázni

2017. szeptember 9., szombat 18:57, frissítve: szombat 20:04

Folytatódik a Tesco-sztrájk, már tizennyolc áruház zárt be a dolgozók munkabeszüntetése miatt. A többi helyen is akadozik a vásárlók kiszolgálása, bár diákmunkásokkal pótolják a kieső munkaerőt. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést és 15 százalékos létszámbővítést követelnek. A sztrájk miatt a szokásosnál jóval kevesebben keresték fel az üzleteket, így nem volt a péntekihez hasonló fennakadás.

A Tesco-sztrájk kezdete után negyedórával már szinte minden második kassza üres volt a Fogarasi úti hipermarketben. A dolgozók az épület mellett beszélgettek. A Pesti úti áruháznál mintegy harmincan nem dolgoztak, ott igazi piknikhangulat alakult ki. „Addig ülünk, amíg nem érünk el eredményt, illetve ameddig a munkaidőnk tart” – jelentette ki egy dolgozó.

A sztrájkot szervező szakszervezet szerint ötven hipermarketben okozott fennakadásokat a sztrájk. Több tucat áruház pedig egyáltalán nem nyitott ki, köztük a győri.

„Átmentünk a csarnokba, és ott vásároltunk, ami kellett. Abszolút nem érdekel, hogy a Tesco mit csinál, mert szerencsére annyi bolt van, hogy átmegyünk egy másikba, és ott vásárolunk” – fogalmazott egy férfi.

Zárva volt a bolt Szombathelyen is.

– Mit tapasztalt, nincsenek nyitva?
– Zárva vannak, igen.
– Tudta, hogy zárva lesz ma?
– Tudni nem tudtam, csak a hírekben hallottam, hogy Győrben zárva vannak, és én azt tapasztaltam, hogy itt is zárva vannak – nyilatkozta egy helybéli.

Volt olyan áruház, ahol ingyencsokival és -kólával próbálták meg munkára bírni a dolgozókat. Ahol ez nem sikerült, ott diákok ültek be kasszázni. A budaörsi áruházban a pékek is feladták a munkát, ott két vezető tartotta a frontot.

„Jártam több áruházban, és a vezetőkkel beszélgettem, akik elmondták, hogy a szombati naphoz képest a vásárlók száma sokkal kevesebb. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy nincs olyan nagy fennakadás, hiszen már eleve sokkal kevesebb vásárló jön” – mondta a Hír TV-nek Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője.

A sztrájk időzítése nemcsak azért érintette rosszul a Tescót, mert az iskolakezdés miatt az egyik legforgalmasabb hétvégén kellett boltokat bezárnia, de sok dolgozójuk amúgy is egy balatoni sportnapon vett részt.

„Nem hiszem, hogy sztrájkkal kellene megoldani a problémáinkat. El kell mondani, amikor őszintén megkérdezik a dolgozókat, és mindenki elmondhatja; egyébként szoktak ebből változások is következni” – jelentette ki Diószeginé Koleszár Ildikó, a siófoki Tesco Expressz üzletvezetője.

Az érdekképviselet és a munkaadó hétfőn ül újra tárgyalóasztalhoz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!