2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A többség nem adna szavazati jogot a határon túliaknak

2017. augusztus 21., hétfő 09:07, frissítve: hétfő 14:58

Nem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát a magyarországi választópolgárok többsége a Publicus Intézet felmérése szerint.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 18 százaléka tartja helyesnek azt, hogy a külhoniak szavazhatnak az országgyűlési választásokon.

A határon túliaknak a magyar állampolgárság megadását a megkérdezettek kétharmada támogatta. A legnagyobb arányban a Fidesz-szavazók, legkevésbé a szocialisták tábora ért egyet vele.

Figyelembe veszik a kritikákat a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatban, de nem változtatnak rajta – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a Hír Televíziónak azt mondta: a szavazati jog és a magyar állampolgárság egymástól elválaszthatatlan.

„Van egy olyan állítás, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a politikába, ez még Gyurcsányra vezet vissza. Ez ritka nagy baromság. Ugyanis ebből az következne, hogy PC módon fogalmazzak: tudnék olyan népcsoportot mondani, pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk. Az adófizetés és a szavazati jog nem függ össze. Minden magyarnak született joga, hogy magyar állampolgár legyen, a szavazati jog és az állampolgárság egymástól elválaszthatatlan” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!