2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A szerbek lefasisztázták a horvátokat

2015. szeptember 24., csütörtök 15:54, frissítve: péntek 18:14

Fasisztázzák a szerbek a horvátokat a határzár miatt, a nácibarát usztasák által alapított Független Horvát Államhoz hasonlítják a jelenlegi zágrábi vezetést. A horvátok közölték, hogy addig nem engedik be a szerb járműveket, amíg Magyarország meg nem nyitja határát a Szerbia felől érkező menekültek előtt.

Kamionok vesztegelnek a horvát–szerb határon, miközben néhány száz méterrel arrébb migránsok gyalogolnak a zöldhatáron Horvátország felé. A napok óta tartó huzavonát a horvátok kezdték azzal, hogy hétfőn lezárták a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópálya határátkelőjét. A szerbek válaszul kitiltották a horvát kamionokat.

„Mostantól a szerb rendőrség nem fogja beengedni a Horvátországban regisztrált teherautókat és azokat a járműveket, amelyek Horvátországban gyártott árut szállítanak, mindegy, hogy milyen rendszám van rajtuk” – mondta Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

A horvátok nem maradtak adósok, egyetlen szerb rendszámú járművet sem engednek be az országba, amíg Magyarország meg nem nyitja határát a Szerbiából érkező menekültek előtt – közölte az ország belügyminisztere Opatovacban (Apátiban), ahol a Szerbia felől érkező migránsokat regisztrálják a horvátok.

„Egyszerű az üzenetünk: nyissák meg a horgosi átkelőt. Nem kell fenntartani a most kialakult menekültválságot, nem kell a menekülteket Horvátország felé küldeni, miközben a végén úgyis Magyarországon szállítják őket keresztül” – nyilatkozta Ranko Ostojic.

A horvátok több szerb buszt visszafordítottak a határról arra hivatkozva, hogy technikai gondjaik miatt nem tudnak beengedni olyanokat, akiknek szerb útlevelük van. Zágráb szerint Szerbia és Magyarország szövetkezett Horvátország ellen, amit a magyar miniszterelnök cáfol. Azt azonban Orbán Viktor sem tagadja, hogy a magyar–szerb határon felhúzott kerítés Horvátország felé terelte a migránsokat.

Horvátország egy hete szervezetten buszokkal vonatokkal szállítja a magyar határra a migránsokat. A balkáni tranzitországoknak az ENSZ és az Európai Unió is segítséget ígért. Szerbia és Macedónia 17 millió dollárt kapott szerdán a világszervezettől. A férfiteniszezők világranglistáját vezető szerb Novak Dokovic játékokat vitt menekült gyerekeknek. „Ezek a gyerekek azt sem tudják, mikor lesz fedél a fejük felett, annak is örülnek, ha van mit enni és inni. Senki nem tudja, mit hoz a holnap. Segítenünk kell nekik, hiszen senki más nem törődik ezekkel az emberekkel” – mondja a teniszező, aki egyben az UNICEF nagykövete is.

A szerb és a horvát diplomáciai kapcsolatok mélypontját jelzi, hogy a szerbek tiltakozó jegyzéket küldtek a belgrádi horvát nagykövetnek, amelyben a horvát határzárat a második világháború idején kikiáltott nácibarát Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítják.

Bejelentkezés a szerb-horvát határról 15 órakor:

15 kilométert is meghaladja a kocsisor - jelentette tudósítónk 17 órakor a bajakovói határátkelőtől. A kamionok fegyelmezetten állnak sorba.

19 órakor még mindig nem volt változás, ugyanúgy közel ezer kamion várakozott a határnál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!