2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A röszkei határátkelőnél tartják a bizottsági ülést

,

2016. július 14., csütörtök 12:15, frissítve: csütörtök 12:56

A röszkei határátkelőnél ülésezik hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága – az ülést a testület fideszes elnöke kezdeményezte. Kósa Lajos azt mondta: a kihelyezett tanácskozáson a határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni. Korábban az ENSZ, az Európai Unió és egy nemzetközi emberi jogi szervezet is elítélte, hogy Magyarország automatikusan visszatoloncolja a Szerbia felől érkező menekülteket. A belügyminisztérium cáfolja, hogy a déli határszakaszon zaklatják a migránsokat.

Egyre nő a tömeg a hogosi menekülttábornál a szerb oldalon, a magyar hatóságok ugyanis korlátozott számban engedik be a migránsokat a kerítésen található kapukon. Naponta legfeljebb 15-en léphetnek hivatalosan Magyarország területére. „Az emberek száma nő, tízesével, húszasával érkeznek mindennap. A hely egyre zsúfoltabb lesz, nő azok száma, akik Magyarországra mennek. Nő az itteniek száma” – mutatta be a helyzetet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik helyi képviselője.

A határsértők száma a Balkánon és az olasz partoknál változatlanul magas – mondja az uniós határőrizeti ügynökség vezetője. A helyzeten valamit javított az EU és a Törökország közötti egyezmény. A törökök visszafogadják azokat a bevándorlókat, akik illegálisan érkeztek Görögországba. „2016 első 6 hónapjában 360 ezer illegális határátlépés történt az Európai Unió területére, ami még mindig nagyobb, mint tavaly. De ami fontos, hogy április óta az áradat csökkent, és a májusi és júniusi adatok is ezt erősítették meg. Azt feltételezzük, hogy ez az év jobb lesz, de még mindig jelentős számban érkeznek Líbiából Olaszországba. ez az, amit ellenőrizni kell idén” – ismertette Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője.

A magyar Országgyűlés rendészeti bizottsága jövő hétfőn kihelyezett ülést tart a magyar–szerb határon. „Az indok, az az, hogy Magyarország szinte egyedüli országként betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni egyezményből következő feladatokat maximálisan ellátjuk, és a dublini egyezményből fakadó feladatainkat is maximálisan ellátjuk, ami azt jelenti, hogy Magyarország területére illegálisan senki nem jöhet” – mondta Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet munkatársa a BBC helyszíni riportjában bántalmazásokról beszél. Olyan, Magyarországról visszatoloncolt migránsokat láttak el a horgosi táborban, akiknek a testén vágás, kutyaharapás vagy gumibot nyomai voltak láthatók.

Hasonló esetekről számolt be jelentésében a Human Rights Watch jogvédő szervezet, amelynek illetékese menedékérőkkel, illetve határsértőkkel készített interjút. Egyes menekültek arra panaszkodtak, hogy menedékkérelmüket vizsgálat nélkül utasították el a magyar hatóságok. A határsértők közül pedig többen túlkapásokról számoltak be, azt állították, hogy magyar rendőrök és katonák bántalmazták őket, mielőtt visszatoloncolták őket Szerbiába. A Belügyminisztérium közleményben utasította vissza a külföldi szervezetek kifogásait, a tárca szerint a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

Álszentnek tartják

Álnépszavazásnak tartja a Demokratikus Koalíció a kvótareferendumot. A párt a voksolás előtti napon, október 1-jén, élőlánccal tiltakozik majd a Parlamentnél. A Gyurcsány-párt távolmaradásra szólította fel a demokratikus ellenzéket és szeptemberben kampányt indít a népszavazás ellen.

„Nem elég azonban a deklaráció, a politikai nyilatkozattétel, a Demokratikus Koalíció kampányt is indít a távolmaradás mellett Maradj otthon, maradj Európában címmel. A távolmaradás is szavazás, annak megerősítése, hogy Magyarország az unió tagja, az is kíván maradni” – fogalmazott Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!