2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A rendőrség és a MÁV közösen ellenőrzi a nemzetközi járatokat

2015. augusztus 23., vasárnap 15:01, frissítve: vasárnap 17:35

Nemzetközi vonatokról szállítottak le menekülteket a rendőrök a Keleti pályaudvaron. A déli határon felállított drótakadály a migránsokat egyelőre nem állítja meg, csak Röszke felé tereli.

Biztonsági okokból nem indította el a MÁV hajnalban a Münchenbe tartó menetrend szerinti járatát. A vasúttársaság közlése szerint túlzsúfolt volt a szerelvény, 300 menekült akart utazni Németországba. Az egyenruhások igazoltatták a menekülteket. A területet a készenléti rendőrök órákra lezárták. A menekültek jó részének volt vasúti jegye, sok olyan is akadt közöttük, akiket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál még nem regisztráltak, így számukra átmeneti szálláshely sem volt kijelölve Magyarországon. A MÁV közlése szerint az előzetes hírekkel ellentétben a vonaton rongálás nem történt.

– Feltételezem, hogy ennek köze van ahhoz, hogy a bevándorlási hivatalnak az elmúlt héten nem megfelelően működött a rendszere, nagyon sok menedékkérőnél nem végezték el a regisztrációt, nem kaptak azonosítószámot. És ők ezt úgy értelmezték, hogy az ORFK-tól kapott papírral tovább tudnak utazni az országból. Amit nekik egyébként nem szabad megfelelő beutazási dokumentumok nélkül. Annak ellenére, hogy igyekeztünk őket tájékoztatni, a bevándorlási hivatalnál történt malőrök ellenére megteltek a tranzitok és úgy tűnik, nem sikerült mindenkit tájékoztatni. 300-an felmentek, hogy elutazzanak tovább, az úti céljuknak megfelelően – közölte Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője.

A nemzetközi járatokat a rendőrök a MÁV dolgozóival közösen ellenőrzik. A Münchenbe induló vonatra az érvényes menetjegyeket már a peronon lekezelték, csak azokat engedték felszállni, akiknek már az állomáson bemutatták, hogy van érvényes menetjegyük.

A menekültek száma egyelőre nem csökken – mint arról korábban beszámoltunk – a déli határon telepített drótakadály egyelőre csak más irányba terelte őket. A migránsok jelentős része most már nem Ásotthalomnál, hanem Röszke közelében lépi át a határt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!