2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A nyugalmukat féltik

2015. augusztus 7., péntek 21:34, frissítve: szombat 12:40

Továbbra sem kérnek az ideiglenes menekülttáborokból Sormáson és Martonfán. Zala megyében félpályás útlezárással tiltakoztak a kormány terve ellen, míg Baranyában Pécs főterére hívták a környező települések lakóit. Kiskunhalason már keresik azokat a fegyveres őröket, akik a város laktanyájában kialakított befogadóközpontot fogják őrizni.

Félpályás útlezárással és élőlánccal tiltakoztak Sormás és a környékbeli falvak lakói az ideiglenes menekülttábor ellen. A helyiek a nyugalmukat féltik a menekültektől. „Őneki csak jogai lesznek, nekem meg csak kötelességem, tehát énnekem őt el kell tartanom. Ezek szerint, ezek a dolgok, amiket most a biztonságról beszélünk, hogy megvédenek bennünket az inzultációtól – nem tudnak” – mondta Baranyai Balázs.



A falunak kompromisszumos javaslata is volt, de ezt a Belügyminisztérium nem támogatta. „Kértük, hogy körülbelül két-három kilométerre távolabb helyezzék el a menekülttábort, és kértük, hogy 24 órán belül adjanak erre választ, hogy ezt tolerálni fogják. A másik pedig garanciát kértünk azzal kapcsolatosan, hogy a téli hónapokra nem telepítik be a menekülteket a belterületen lévő laktanyába” – fogalmazott Póczai Zoltán, Sormás alpolgármestere.

Pécsett, a Széchenyi téren nagyjából háromszázan tiltakoztak a közeli Martonfára tervezett menekülttábor ellen. A szervezők azt mondták: a pécsieknek is tüntetni kellene a kormány terve ellen, mert szerintük a menekültek a városba fognak bejárni. „Azt vesszük észre, hogy Pécs valahogy alszik. Nem érdekli az embereket a jövőjük. Pécsre fognak bejönni a migránsok, Pécsváradra, és itt költik el a pénzüket” – fogalmazott Mészáros Sándor martonfai lakos.

Kiskunhalason is egy új, őrzött menekültügyi befogadóközpont épül a helyi laktanya területén. A városban eddig is működött egy regisztrációs pont. „Megyei főkapitány úrtól kaptam egy olyan tájékoztatást, hogy ők elindítanak egy olyan folyamatot, amely keretében 300 fő körüli fegyveres biztonsági őr felvételét tervezik a városban. Ez volt tulajdonképpen az előhulláma ennek az információnak. Tulajdonképpen ebből ugye az következik, hogy itt egy őrzött befogadószállásról van szó” – nyilatkozta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere.

A zárt befogadóállomáson azokat az illegális határátlépőket fogják elhelyezni, akik nem kapták meg a menekültstátuszt, ezért kitoloncolják őket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!