2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tüzetesen átvizsgálják a migránsokat

2015. szeptember 25., péntek 13:06, frissítve: péntek 18:46

Csökkent az illegális határátlépők száma. A rendőrök az elmúlt 24 órában országszerte több mint 8100 határsértővel szemben intézkedtek. Ebből csaknem 300 migráns a magyar–szerb határszakaszon lépett át Magyarország területére. A magyar–horvát határszakaszon viszont továbbra is özönlenek a menekültek, az elmúlt egy nap alatt is csaknem ezren jutottak át a zöldhatáron. A horvát hatóságok vonatokkal szállították a migránsokat a Somogy megyei Zákányra.

Sokan várakoznak hogy bejussanak az opatovaci (apáti) táborba. Egyelőre nyugodt a helyzet. Itt félig-meddig regisztrálják őket, ugyanis ujjlenyomatot nem vesznek, ezért ez teljes regisztrációnak nem nevezhető – mondta el a Hír TV helyszíni tudósítója 15 órakor. De nem minden busz ide tart, több ugyanis rögtön a magyar határra megy anélkül, hogy a rajta lévőket regisztrálnák. Az egyik ilyen konvojt stábunk a határig követte.

Percekkel ezelőtt indult el 1500-1700 migráns Hegyeshalom irányába vonattal, jelentette tudósítónk a zákányi állomásról 15 órakor. Ez volt a harmadik vonat, így körülbelül 4500 migráns haladt át a pályaudvaron.

Hárombusznyi menekült érkezett a Beremend közelében található horvát határátkelőhöz – számolt be munkatársunk a helyszínről 13 óra után néhány perccel. A határátkelőn gyalogosan, egyesével léphetnek át, a magyar hatóságok tüzetesen átvizsgálják a ruhájukat és csomagjaikat. Ezt követően szállhatnak fel a migránsok a BKV-buszokra. A buszok a magyarbólyi állomásra mennek, ahol már várja a migránsokat egy tíz vagonból álló szerelvény. Tudósítónk 15 órakor arról tudott beszámolni, hogy addig kilenc busz érkezett határhoz, hármasával futottak be.

A német rendőrök továbbra is ellenőriznek az osztrák–német határon, így Freilassingnál nagyon nehézkes az átjutás – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 12.15-kor. A határon egy kétszer háromsávos hídon lehet átkelni, amelyen jelenleg csak egy-egy sávon haladhat a forgalom, a rendőrök pedig szúrópróbaszerűen ellenőriznek, ezért egy fél kilométeres autósor torlódott fel a helyszínen. A híd két oldalán migránsok, alatta pedig a német rohamrendőrség táborozik. Az osztrák vöröskereszt egyik munkatársának tájékoztatása szerint a Salzburgba érkező menekültek száma napi egy-két ezer fő, ők vonattal érkeznek, majd gyalogosan viszik őket a hídhoz.

Kilenc horvát busz érkezett a tovarniki határátkelőhöz a menekültekért, amelyre körülbelül egy óra alatt fel is szálltak a migránsok – számolt be munkatársunk 12.10-kor a helyszínről. A buszok bár áthaladtak Opatovacon, mégsem a menekülttáborba vezetett az útjuk, hanem Vukovár irányába fordultak – feltehetően egyből a horvát–magyar határra szállítják az embereket, Barcsra, Beremendre vagy Zákányra. A rendőrség továbbra sem ad tájékoztatást.

Déli 12 óráig továbbra sem érkeztek buszok Horvátország irányából – számolt be a Hír TV munkatársa Letenyéről. A jövőben kialakítandó tranzitzónáról a rendőrség munkatársai és a menekülteket szállító buszsofőrök is hallottak, de pontos információkat ők sem tudnak róla. A határsértések ügyében a Zalaegerszegi Munkaügyi és Közigazgatási bíróság jár majd el – jegyezte meg munkatársunk.

A magyar–horvát határon fekvő Letenyén is tranzitzónát létesítenek a migránsok fogadására. A technikai részletekről csak annyit tudni, hogy a tranzitzónán belül több konténert is felállítanának, és itt regisztrálnák a menekülteket – jelentette a határátkelőtől a Hír TV riportere délelőtt 11 órakor. A rendőrség tájékoztatása szerint itt a mai napon nem érkezett egyetlen migráns sem, és nem is várható, mert a horvát kollégáikkal abban állapodtak meg, hogy amíg esős, szeles, hideg marad az idő, nem szállítanak ide senkit. A határátkelőnél azonban több busz is várakozik, amelyek Gyékényesre szállítanák az érkezőket, ahová az elmúlt nap tíz autóbusznyi menekültet vittek.

Száz-kétszáz menekült várakozik már a horvát–szerb határnál található tovarniki határátkelőnél, számolt be munkatársunk a helyszínről délelőtt 10 órakor. A menekülteket innen buszokkal utaztatják az opatovaci menekülttáborba, ahonnan ezután vagy egyenesen a magyar határra szállítják őket buszokkal, vagy visszahozzák őket a tovarniki vasútállomásra, és vonatokkal juttatják el őket Magyarországra. Jelenleg a személyautó-fogalom működik.

1500-1700 migráns érkezett az éjjel Horvátországból, őket a horvát hatóságok buszokkal szállították Zákányra – számolt be a Hír TV riportere péntek reggel 6 órakor a helyszínről. A tegnapi nap mérlege körülbelül 4-5 ezer menekült, őket innen egyből Hegyeshalomra szállították vonatokkal a magyar hatóságok. A MÁV dolgozóinak tájékoztatása szerint azért halad lassan a migránsok szállítása, mert a vonatokat ki kell takarítani, mivel a menekültek óriási szemetet hagynak maguk után. Az újabb hullám a délutáni órákra várható.

A drótakadály már áll, a kerítés építését pedig napokon belül befejezhetik magyar–horvát határszakaszon is. A horvátok igyekeznek minél több embert átnyomni Magyarországra azelőtt, hogy a magyar–horvát határon is megépülne a kettős határzár. Jankó Szabolcs, Zákány fideszes polgármestere szerint lesz visszatartó ereje a vasfüggönynek.

„Én úgy gondolom, hogy lesz visszatartó ereje, legalábbis a korábbi tapasztalatokból erre következtetek. Remélhetőleg nem történik olyan szerencsétlen incidens, mint a korábbiakban Röszkén, szeretném ezt minden szinten elkerülni, már csak a lakosság miatt is. Nyilván nekünk az lenne a fontos, hogy megértsék, hogy onnantól nem tudnak majd erre közlekedni és más irányt kell választani. Ugye, itt a probléma az, hogy azért vagyunk célkeresztben, mert a Zágráb–Budapest-vasútvonal gyakorlatilag itt lép be, és ide lehet nagyon nagy mennyiségű embert vasúton egyszerre szállítani. Gyakorlatilag leszállítják őket a vasúti hídnál, és a mellette levő, horvát oldalon lévő közúti hídon át terelik őket, és átsétálnak néhány száz métert, és itt vannak” – nyilatkozta Jankó Szabolcs a Hír Televíziónak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!