2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A kormány lemondását követelik

2015. május 18., hétfő 10:55, frissítve: kedd 10:39

Több mint 10 ezren követelik a macedón kormány lemondását Szkopjéban. A volt jugoszláv tagállamban még februárban robbant ki a botrány, amikor hangfelvételek szivárogtak ki arról, hogy a miniszterelnök lehallgatásokról és elcsalt választásokról értekezett. Azóta a kormány állítólagos albán terroristák ellen indított harcot, szakértők szerint csak azért, hogy elterelje a figyelmet a kormányfő botrányáról.

„Én tüntetek” – olvasható egy táblán Szkopjéban. A macedón fővárosban ismét több ezren demonstráltak a kormány ellen, macedón és albán zászlókkal vonultak fel a miniszterelnöki hivatal előtt. A kormányzati hivatalnokokat terepruhás rendőrök védték az épületben.

A botrány még februárban kezdődött, amikor az ellenzék olyan titkos hangfelvételeket szivárogtatott ki, amelyeken a miniszterelnök a többi közt újságírók és bírák lehallgatásáról, valamint elcsalt választásokról beszélt. „Egy ifjúság nélküli ország vagyunk. Egy ország, ahol a szülők külföldre küldik a gyerekeiket” – mondta Hristian Pop Simonov szervező.

A tüntetők a miniszterelnök rácsok mögé tett képével vonultak. „Azért jöttem ide, mert azt akarom, hogy a kormány megbukjon és Nikola Gruevszki miniszterelnök lemondjon, az összes miniszterével együtt. Derüljön ki az igazság” – fogalmazott az egyik tüntető.

Nikola Gruevszki miniszterelnök nem tagadta, hogy az ő hangja hallható a felvételeken, de azt állította, hogy nem ő rendelte meg a lehallgatásokat, és a felvételek manipuláltak. Az ellenzéki szivárogtatót, Zoran Zaevet államellenes cselekedettel vádolták meg. Zoran Zaev ellenzéki vezető azt mondta: addig maradnak az utcán, ameddig a kormány le nem mondd. „Semmi mást nem tehet Nikola Gruevszki miniszterelnök, minthogy elhagyja a kormányépületet” – nyilatkozta a szociáldemokrata párt elnöke.

Május 9–10-én a rendőrség lecsapott az észak-macedón, javarészt albánok lakta Kumanovóra. 18 ember halt meg, 8 rendőr és 10 albán származású ember, akik a kormány szerint terroristák voltak. Gruevszki szerint a rendőrség egy terrorsejtet számolt fel, az albánok és a külföldi elemzők szerint azonban a kormány csak a botrányokról akarta elterelni a figyelmet. Macedónia lakosságának csaknem 30 százaléka albán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!