2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Fehér Ház már várja a közös munkát

2016. július 14., csütörtök 12:16

Kulcsszerepet kapnak a kilépéspárti politikusok az új brit kabinetben – a David Cameront váltó Theresa May megnevezte az új tárcavezetőket: a brexit mellett kampányoló Boris Johnson, London korábbi polgármestere külügyminiszter lesz, és a brexit utáni helyzettel is külön tárca foglalkozik majd. A Fehér Ház azt üzente az új kormánynak: örömmel várják a közös munkát.

Szinte azonnal gratulált a Fehér Ház az új brit miniszterelnök, Theresa May kinevezéséhez. „A korábbi belügyminiszteri posztjához mérten már több nemzetbiztonsági kérdésben lépett kapcsolatba amerikai tisztviselőkkel. Olyanokkal is, mint Lisa Monaco itt, a Fehér házban, aki olyan területeken dolgozott vele együtt, ami mindkét országnak fontos nemzetbiztonsági szempontból. Ez a munkakapcsolat az, ami elvárható a két ország közötti speciális kapcsolat miatt. Azok az amerikai tisztviselők, akik vele dolgoztak, hatékonynak találták őt, és természetesen gratulálunk új pozíciójához – jelentette ki Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Theresa May közben már összeállította a kormánylistát. Első körben Phil Hammond látogatta meg az új miniszterelnököt a Downing Streeten. Hammond már kétszer volt miniszter, egyszer 2011-ben a védelmi, később 2014-ben a külügyi tárcát vezette. Most pénzügyminiszterként folytatja majd.

Theresa May új tárcát hozott létre David Cameron egyik ellenlábasának. David Davis 2005-ben mérkőzött meg David Cameronnal a pártelnöki posztért. Davis az uniós kilépés minisztere lett.

London korábbi polgármesterének is osztottak szerepet az új kabinetben. Őt külügyminiszternek nevezte ki Theresa May. Boris Johnson, aki a kilépést támogatók emblematikus figurája volt, a miniszterelnöki rezidenciából egyenesen a minisztériumba ment.

„Nagyon megható, nagyon büszke vagyok, hogy ezt ez esélyt megkaptam. Úgy vélem, Theresa May csodálatos beszédet mondott az ambícióiról, az országról és arról, hogyan látja a Britannia felemelkedését a konzervatív kormány vezetésével. Minden kijelentésével egyetértek, és azzal is, hogy lehetőséget, jobb életkörülményeket kell teremtenünk az embereknek. Tényleg, most van egy nagy lehetőségünk arra, hogy nagy sikereket érjünk el az új kapcsolatunkban Európával és a világgal, és nagyon izgatott vagyok, hogy felkértek rá, hogy ennek legyek részese” – fogalmazott Boris Johnson brit külügyér.

Az amerikai külügyminisztériumnak nincs kifogása Boris Johnson ellen, noha a korábbi londoni polgármester többször is megsértette az amerikaiakat, vagy legalábbis kétértelműen szólt. Johnson egyszer „félig kenyainak” nevezte Barack Obamát.

„Mindig képesek leszünk együtt dolgozni a britekkel, teljesen mindegy, hogy ki a külügyminiszter, speciális kapcsolatunk miatt. Gratulálni szeretnénk Hammond külügyminiszter úrnak új pozíciójához, és várjuk, hogy felvegyük a kapcsolatot Boris Johnson új külügyminiszterrel” – fogalmazott Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Theresa May belügyminiszternek Amber Rudd eddigi energiaügyi minisztert kérte fel, Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is. Liam Fox korábbi védelmi miniszter a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!