2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Zöld jelzést kapott Szerbia

2013. június 28., péntek 19:21, frissítve: vasárnap 10:47

Legkésőbb 2014 januárjáig megkezdődnek a tárgyalások Szerbiával az uniós csatlakozásról. Erről az uniós állam- és kormányfők döntöttek Brüsszelben a csúcsértekezlet záró napján.

Belgrád azután kapott zöld jelzést az Európai Uniótól, hogy áprilisban megállapodást kötött Koszovóval a két ország viszonyának rendezéséről. Elemzők szerint a pozitív döntéshez hozzájárult az is, hogy a szerb hatóságok korábban háborús bűnösöket fogtak el és adtak át a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az állam- és kormányfők határoztak arról is, hogy elindulhatnak a tárgyalások Koszovóval a társulási megállapodásról, habár öt EU-tagország továbbra sem ismeri el független országként Koszovót. Megegyeztek abban is, hogy többletforrást különítenek el a fiatalok munkanélküliségének csökkentéséhez.

Mint arról korábban beszámoltunk, növeli az Európai Unió a fiatalok munkához juttatására szánt keretet a következő költségvetési időszakban. Az eredetileg tervezett 6 helyett várhatóan 8 milliárd euró jut erre a célra. Egyebek között erről állapodtak meg az uniós vezetők az EU-csúcs első napján. Bővebben>>>

Magyarországon - Budapest, valamint Észak- és Nyugat-Dunántúl kivételével - mindegyik régió részesülhet a pénzből. A tagállamok vezetői többletforrásokat szavaztak meg a kis- és középvállalkozásoknak is. A kkv-szektor az Európai Beruházási Bank kezességvállalásával kaphat majd kedvezményes kamatozású hitelt. A pénzintézet tőkéjét egyelőre 10 milliárd euróval emelték meg, de egyes számítások szerint 100 milliárd eurónál is nagyobb összegre lenne szükségük a kis- és középvállalkozásoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!